BestJobs: Piața muncii atinge noi recorduri. 40.000 de joburi active în luna martie, cel mai mare volum de oferte de muncă noi din ultimii doi ani

Luna martie a adus un nou record al numărului de oferte din piața muncii, platforma de recrutare BestJobs atingând pragul de 40.000 de poziții deschise de către companii. Astfel, oferta de joburi de luna aceasta a depășit toate datele înregistrate până acum, cel puțin de când a apărut criza sanitară în România. Mai mult, statisticile primului trimestru din 2022 indică faptul că oferta de joburi a crescut cu aproape 50% față de același trimestru al anului trecut și arată o creștere semnificativă a activității pe piața muncii, pe fondul ridicării restricțiilor și revenirii la ritmul de lucru specific perioadei pre-pandemice.

În plus, tot ca o caracteristică a pieței muncii post-pandemie, joburile remote și hibrid câștigă teren în oferta companiilor și înregistrează o pondere tot mai mare în raport cu volumul total de joburi. Astfel, numai în luna martie, 10% din totalul joburilor publicate pe BestJobs au fost remote, în timp ce alte 14% permit un mod de lucru flexibil, cu împărțirea activității între casă și birou.

Modul de lucru hibrid se conturează tot mai clar în tendințele actuale de muncă, întrucât numărul de joburi parțial remote s-a triplat în ultimele 6 luni, în timp ce ofertele remote au menținut o creștere constantă, de 10% comparativ cu începutul anului. Cele mai multe joburi remote sau parțial remote se regăsesc în IT/Telecom, Management,  Vânzări, Marketing sau BPO.

„Pe măsură ce activitatea oamenilor pare să reia cursul pre-pandemic, și companiile își reiau planurile amânate în ultimii doi ani, lucru care se deduce din accelerarea căutărilor de noi candidați pe platforma BestJobs. S-a atins în premieră pragul de 40.000 de joburi active și s-a înregistrat cel mai mare volum de oferte de muncă noi, semn că angajatorii au prins încredere să își pună planurile în acțiune. În plus, și revenirea angajaților la birou contribuie la o mai mare siguranță pe termen lung, chiar dacă se face treptat, angajatorii fiind receptivi la nevoile actuale ale candidaților”, spune Ana Vișian, Marketing Manager la BestJobs.

Creșterea de activitate din luna martie se observă și de partea candidaților, care explorează cu mai mult interes noile joburi apărute pe piața muncii. S-au înregistrat în platformă cu 14% mai multe aplicări la ofertele de joburi față de luna anterioară. Cel mai mare interes din partea candidaților s-a înregistrat în Vânzări, cu peste 89.000 de aplicări, în Management, cu peste 62.000 aplicări și în Financiar / Contabilitate, cu peste 46.000 de aplicări.

Topul județelor cu cel mai mare volum de aplicări se păstrează în aceeași formulă de la începutul anului: București și Ilfov, cu aproximativ 232.500 de aplicări, urmat de Timiș, cu aproape 59.500 de aplicări și de Cluj, cu peste 38.000 de aplicări.

 

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs se implică permanent în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare, recrutare și de dezvoltare profesională și personală. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 40.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).