Bilanțul negocierilor pentru modificarea OUG 4/2024!

Asociația Input Agro România, în calitatea noastră de asociație a principalilor distribuitori de inputuri din sectorul agricol din România, în urma participării la consultările privind modificarea și completarea OUG 4/2024, convocată de Domnul Ministru al Agriculturii Florin-Ionuț Barbu, destinată producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică, dorim să prezentăm în mod public următoarele concluzii, la finalul consultărilor din data 26.09.2024, după încheierea acordului de la MADR.

În primul rând, dorim să ne exprimăm aprecierea pentru toți cei care, timp de două săptămâni, au făcut eforturi susținute pentru a ajunge la acest acord: asociațiile de fermieri, colegii din Input Agro România, Asociația Română a Băncilor, reprezentanții producătorilor, reprezentanții MADR în frunte cu Domnul Ministru Florin-Ionuț Barbu, dar și pentru consultanții juriști care ne-au oferit suportul necesar în acest demers, anume Domnul Lucian Tufler ( DT Lawyers ), precum și SCA Mircea și Asociații.

Membrii Asociației Input Agro România au înțeles foarte bine situația financiară extrem de dificilă a fermierilor români, situație care s-a transferat către distribuitorii de inputuri, pentru că nu pot exista pe lanțul comercial rezultate bune atunci când unui partener de pe lanț îi lipsește profitul sau finanțarea.

Tocmai de aceea, am susținut în primul rând accesul la finanțare pentru fermierii români, iar noul program Creditul Fermierului, cu modificările adoptate prin ordonanța nr.7, le va oferi sprijinul financiar pentru a-și putea achita datoriile către furnizori și pentru a-și continua activitatea de producție și în 2025. Apreciem sprijinul financiar suplimentar decis de Domnul Ministru Florin-Ionuț Barbu, prin ajutoarele de calamitate pentru secetă din anul 2024, dar și decizia de a plăti subvenția mai devreme în acest an.

Noi, distribuitorii din Asociația Input Agro România, așa cum am comunicat încă de la început, nu dorim întreruperea activității de producție în fermă. Prin urmare, am propus și am agreat ca fermierii care își vor plăti obligațiile de plată restante aferente contractelor aflate în derulare până la data de 31.12.2024 să primească integral reducerile comerciale stabilite prin contract, fără ca noi, distribuitorii, să percem alte costuri prin dobânzi, penalități sau majorări, urmând ca acest sistem să se aplice pe tot lanțul comercial.

În același timp, suspendarea executărilor silite sau a altor măsuri de recuperare a creanțelor, pe tot lanțul comercial, până la data de 01.08.2025, va oferi cadrul securizat pentru a putea asigura buna gestiune pentru anul agricol 2024/2025, fermierii putând înființa în siguranță culturile de toamnă și de primăvară, cu acces la tehnologia necesară. În același timp, Guvernul României va putea crea insturmentele financiare absolut necesare pentru lanțul de distribuție, pentru achiziția și finanțarea inputurilor pentru anul 2025, oferind în continuare sistemul credit furnizor către fermieri, aceasta fiind o măsură necesară, unde ne dorim o rezolvare cât mai rapidă, așa cum am și agreat cu autoritățile, în condițiile în care distribuția are o rată de recuperare a datoriilor de aproximativ 50% pentru datoriile fermierilor din anul 2024 și de 75% pentru datoriile fermierilor din anul 2023.

Totodată, trebuie să acceptăm că există în orice domeniu companii de bună credința și companii de rea credință, pe tot lanțul comercial. Prin urmare, criteriile de încadrare pentru fermierii aflați în dificultate sunt absolut necesare (50% grad mediu de calamitate a culturilor înscrise în procesele verbale de constatare a calamității), iar ele vor asigura că sprijinul financiar oferit de statul român va ajunge acolo unde chiar este nevoie. În același timp, interzicerea transferurilor patrimoniale pe toată perioada aplicabilității OUG nr 4/2024 ne asigură pe toți că bugetul de stat nu va fi prejudiciat de anumite posibile fraude.

Distribuitorii membri ai Input Agro România își declară în continuare disponibilitatea pentru ca împreună cu asociațiile de fermieri și cu Ministrul Agriculturii, Domnul Florin-Ionuț Barbu, să gasim soluții și pentru alte proiecte absolut necesare, pentru dezvoltarea în bune condiții a sectorului agricol din România, un sector care merită atenția și sprijinul tuturor, pentru a ne asigura securitatea alimentară, într-o perioadă dificilă.

Credem că distribuitorii, prin Asociația Input Agro, au demonstrat că pot fi parteneri de încredere pentru fermierul român, găsind soluții adaptate și corecte pentru întreg lanțul, oferind sprijin pentru ca împreună să depășim acest moment dificil.

Membrii fondatori Input Agro România

  1. ADIDANA SRL;
  2. AGRII ROMÂNIA SRL;
  3. AGRO ROM IMPEX SRL;
  4. AGRO-EST MUNTENIA SRL;
  5. AGROIND CAUACEAU SA;
  6. AGROLEG VARO SRL;
  7. AGROVENA SRL;
  8. AGROVET SA;
  9. AGROTEX SRL;
  10. ALCEDO SRL;
  11. AMEROPA GRAINS SA;
  12. AMIRATI AGROPLANT SRL;
  13. BIOCHEM SRL;
  14. CHEMARK ROM SRL;
  15. CHEMICAL AGRO SRL;
  16. CHIMAGRI SRL;
  17. COMCEREAL SA;
  18. DACHIM SRL;
  19. DAFCOCHIM SRL;
  20. EAST AGRO INPUT SRL;
  21. FERTIAGRO SRL;
  22. KWIZDA AGRO ROMÂNIA SRL;
  23. LAVORA AGRO SRL;
  24. MARSAT SA;
  25. MEDICAGO SRL;
  26. MOLDOVA FARMING SRL;
  27. MWCHIM PLANT PROTECT SRL;
  28. NATUREVO SRL;
  29. NETAGRO SRL;
  30. NOROFERT SA;
  31. PROMAT COMIMPEX SRL;
  32. RODBUN GRUP SA;
  33. R.D.F. SA;
  34. RWA RAIFFEISEN AGRO ROMANIA SRL;
  35. SELSAGRO SRL.