Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, prezintă realizările anului 2019 la PRIA Competition Conference în 18 februarie 2020

PRIAevents și Consiliul Concurenței păstrează tradiția și vă invită la conferința PRIA Competition, cel mai important eveniment dedicat concurenței și mediului de business în 18 februarie 2020 la hotel ARCUB în Sala Mare pe strada Lipscani nr 84-90, începand cu ora 9,30.

Președintele Consiliului Concurenței, Dl. Bogdan CHIRIȚOIU, a acceptat invitația noastră de a participa la conferință și de a dezbate cele mai importante teme legate de concurență, alături de lectori importanți din mediul de business.

În deschiderea conferinței, Dl Chirițoiu va prezenta principalele realizări ale Instituției în anul 2019 și prioritățile pentru perioada următoare.

Lista completă a lectorilor care au confirmat este:

  • Bogdan M. CHIRIŢOIU Preşedinte, Consiliului Concurenţei
  • Mihaela ION – Partner, Popovici Nițu Stoica și Asociații
  • Cristian ERBAȘU Vicepreședinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)
  • Sergiu OPRESCU Preşedinte al Consiliului Director, Asociația Română a Băncilor
  • Eduard LOVIN Vicepreşedinte, ANCOM
  • Eduardt Cozminschi Preşedinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)
  • Cătălin Bădârcă Consilier Superior, Agenția Natională pentru Achiziții Publice (ANAP)
  • Julia LEFFERMAN Director General, Asociația Berarii României

Indiferent de domeniul în care activați, dacă doriți să vindeți sau să cumpărați o companie, trebuie să primiți avizul Consiliului Concurenței.

Membrii unor asociații profesionale trebuie de asemenea să știe care sunt liniile care nu trebuie depășite când vine vorba despre concurență.

Fiecare manager trebuie să știe care sunt clauzele contractuale pe care să le includă în contracte sau sa le accepte de la parteneri astfel încât să nu încalce legea concurenței, să aibă grijă când stabilește prețul și șă nu recurgă la concurență neloială.

Este foarte important ca fiecare companie care este interesată de achizițiile publice să știe care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații ? Câte companii pot participa ? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii?

Asadar, concurența este un mecanism vital al economiei românești, Consiliul Concurenței având un rol foarte important pentru asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Astfel se încurajează eficiența şi inovația şi se reduc preturile. De asemenea, companiile sunt încurajate să ofere consumatorilor bunuri şi servicii în termenii cei mai favorabili.

Piețele nu funcționează întotdeauna eficient, făcând rău economiei, consumatorilor și societății. Atunci când se întâmplă așa, autoritățile de concurență verifică ce se întâmpla în acele sectoare ca să înțeleagă dinamica concurenței în aceste sectoare, iar astfel pot să identifice motivele pentru functionarea slabă a sectorului și să recomande diverse politici sau acțiuni pentru rezolvarea problemelor.

De aceea, politicile concurențiale trebuie cunoscute și înțelese de către toți cei care sunt implicați în economie. Companiile trebuie să cunoască atât modalitățile prin care pot fi protejate de legislație în cazul în care devin victime ale unor practici anti-concurențiale, dar și care sunt sancțiunile pe care le pot primi dacă decid încălcarea normelor. Este foarte important să cunoască aceste reglementări atât mediul de afaceri, dar și persoanele fizice.

Focus-ul este în continuare asupra luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor și achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practici de concurență, a achizițiilor publice și ajutoarelor de stat, iar anul acesta vom răspunde la următoarele întrebări:

Ce trebuie să știe companiile atunci când cumpără o altă companie? Atunci când stabilesc prețurile? Atunci când fuzionează cu o altă companie? Atunci când discută cu acele companii care fac parte din același segment de piață?

Ce trebuie să știe asociațiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței? Care sunt liniile pe care nu le pot depăși? Cum să evite problemele de concurență și antitrust? Ce pot stabili în cadrul adunărilor și grupurilor de lucru?

Concurența și achizițiile publice. Care sunt barierele pe care nu trebuie sa le treacă companiile care participă la licitații ? Câte companii pot participa ? Pot licita împreună 2 sau mai multe companii?

Concurența în sectoarele esențiale ale economiei românești : financiar – bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și real estate, IT, industrie și nu numai. Cum a arătat anul 2019 ? Cum se preconizează 2020 ?

În cadrul conferinței PRIA Competition veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Veți avea ocazia să întâlniți cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.

PRIAevents este recunoscută de multă vreme ca o platformă independentă, și echidistantă de discuții despre cele mai importante teme, despre schimbări legislative, politici în toate sectoarele economiei și mai ales în healthcare.

Conferințele PRIA events aduc în atenție cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei.