Clarificările UNSAR privind informațiile lansate în spațiul public de către o organizație din zona de transporturi comerciale

UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România își exprimă public îngrijorarea cu privire la avalanșa de informații false și instigări lansate în spațiul public de către o organizație din zona de transporturi comerciale, fără competențe în domeniul asigurărilor. Industria de asigurări vine astfel cu o serie de clarificări necesare, mai ales că materialul transmis mass-media pare a reprezenta și o încercare de a folosi contextul actual pentru a promova propria agendă a acestei organizații, urmărind probabil să pună presiune pe factorii de decizie.

Afirmațiile acestei organizații, care probabil nu înțelege sau nu dorește să înțeleagă principiile și mecanismele de funcționare ale asigurărilor, inclusiv ale asigurărilor RCA,  țin de zona fake news și a senzaționalului cu orice preț, fiind probabil lansate fără responsabilitate și fără o fundamentare onestă și pertinentă, bazată pe analiza unor date financiare concrete.

Pentru o corectă informare a românilor, precizăm că frecvența daunelor RCA înregistrată în cazul autovehiculelor pentru transportul bunurilor este de aproape 4 ori mai mare decât media pieței. Astfel, conform Raportului Autorității de Supraveghere Financiară[1], frecvența accidentelor pentru vehiculele de transport cu o masă de peste 16 tone este de 22,5%, față de circa 6%, cât este frecvența medie a daunelor RCA. Acest lucru înseamnă că, din fiecare 100 de astfel de vehicule de transport înmatriculate, cel puțin 22 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale (de regulă de o gravitate semnificativ mai mare decât alte categorii de autovehicule) sau vătămări corporale și de decese.

Mai mult, în plus față de frecvență, și dauna medie despăgubită în baza polițelor RCA pentru aceste tipuri de autovehicule este semnificativ mai mare decât dauna medie înregistrată la nivelul întregii piețe. Așadar, comunicatul acestei organizații denaturează realitatea și încearcă să mute atenția publicului de la un comportament în trafic care afectează financiar toți plătitorii de RCA și întregul ecosistem al asigurărilor.

Toate acestea contribuie la o realitate – linia RCA este una neprofitabilă pentru companiile de asigurări: pentru fiecare 100 de lei încasați din RCA, asigurătorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 de lei, conform datelor ASF. Or, nimic din realitatea pieței de asigurări RCA, rezultată din date statistice și financiare publice și verificabile, nu reiese din comunicatul agresiv al acestei organizații.

În plus, comunicatul sfidează o logică economică elementară, prin afirmații de genul: ”Creșterea prețurilor la energie nu justifică în niciun fel scumpirea polițelor de asigurare, însă această scumpire contribuie la scăderea nivelului de trai din România, pentru că asta își doresc societățile de asigurări care vând polițe RCA. 

O asemenea afirmație este de o gravitate rară. Orice asigurător activând pe o piață concurențială de servicii financiare nebancare este interesat ca potențialii clienți să dispună de resurse financiare care să le permită să acceseze protecția financiară oferită prin intermediul a diverse tipuri de asigurare – și, prin urmare, speră la o creștere a nivelului de trai a populației.

Nu în ultimul rând, subliniem faptul că materialul transmis mass-media conține (în plus față de numeroase alte speculații, acuzații nefondate, date fără surse oficiale) afirmații agresive și amenințări care pot fi considerate veritabile încercări de intimidare și presiune asupra autorităților publice.

În încheiere, ne exprimăm încă o dată deschiderea și credința fermă că dialogul onest, deschis și profesionist este calea cea mai bună pentru găsirea unor soluții care să răspundă cu adevărat nevoilor consumatorilor și clienților din România.

[1] Raport cu privire la determinarea tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, august 2021, pag. 12