Comenzile de autobuze cu hidrogen au crescut puternic în ultimul an la nivel european

După ce a câștigat mai multe licitații importante în ultimii doi ani, Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, a preluat comenzi pentru livrarea a zeci de autobuze Urbino 12 cu hidrogen către operatori de transport public din Germania, Olanda, Italia, Suedia și Austria, fiind prima companie la nivel mondial care a început producția în masă pentru acest tip de vehicul.  Până în prezent, autobuzele Solaris cu hidrogen au fost livrate și deja angrenate în circuitul de transport public în orașele Köln (Germania) și Bolzano (Italia). 

Potrivit companiei, tot mai multe guverne europene, operatori de transport public și instituții utilizează avantajele hidrogenului ca sursă de energie complet curată. Conform previzunilor pieței, segmentul autobuzelor urbane alimentate cu hidrogen va crește exponențial în următorii zece ani, și va constitui până în 2030 o parte substanțială a flotei de vehicule  de transport în comun din Europa.

Odată cu lansarea noi generații de autobuz Urbino 12 cu hidrogen care a avut loc în iunie 2019 la Summitul Global pentru Transport Public (UITP) din Stockholm, vehiculul reprezintă o opțiune sustenabilă pentru orașele care doresc să investească în dezvoltarea transportului public fără emisii de dioxid de carbon.

Autobuzul Urbino 12 cu hidrogen folosește un set de celule de combustie de 70 kW pentru a genera energie. Hidrogenul furnizat celulelor de combustie este transformat în electricitate, care la rândul său alimentează direct sistemul de acționare a autobuzului care constă într-o punte motoare cu acționarea în roți. Autobuzul este, de asemenea, echipat cu o baterie Solaris High Power, care acționează ca o instalație suplimentară de stocare a energiei electrice. Hidrogenul necesar pentru propulsare este stocat în stare gazoasă în rezervoare de ultimă generație, plasate pe partea superioară a autobuzului. Singurele subproduse generate în timpul funcționării autobuzului sunt căldura și apa sub formă de vapori, fapt pentru care vehiculele nu eliberează substanțe nocive pentru mediu.

Pasagerii care vor călători cu autobuzele Urbino 12 cu hidrogen vor beneficia de o călătorie confortabilă și sigură datorită sistemului de climatizare, a camerelor de supraveghere și a unui sistem modern de informare. De asemenea, aceștia își vor putea reîncărca dispozitivele mobile în porturile USB disponibile, în timp ce persoanele cu mobilitate redusă vor avea la dispoziție o rampă și un compartiment pentru scaune cu rotile.

În plus, șoferii vor beneficia de o serie de sisteme automate de asistență pentru a-și eficientiza activitatea și pentru o mai bună siguranță rutieră. Acestea includ, printre altele, sistemul MirrorEye care înlocuiește oglinzile laterale convenționale cu camere și sistemul MobilEye Shield+ de camere inteligente care monitorizează împrejurimile vehiculului, reducând astfel riscul de coliziune prin alerte sonore sau vizuale.

„Autobuzele cu emisii zero reprezintă viitorul transportului public, fără nicio îndoială. Fiind unul dintre cei mai mari producători de vehicule de transport urban în Europa, suntem responsabili pentru stabilirea tendințelor din industrie, iar criteriul principal este grija noastră pentru mediu și confortul cetățenilor. Ne bucurăm că un număr din ce în ce mai mare de țări vor să adopte tehnologia hidrogenului, o soluție eficientă și ecologică, care completează oferta de e-mobilitate a companiei noastre”, a declarat Javier Calleja, CEO Solaris Bus & Coach. 

Solaris este membru al „Alianței europene pentru hidrogen curat”, o inițiativă a Comisiei Europeană ce are ca scop, până în 2030, creșterea producției și utilizării hidrogenului drept combustibil obținut prin mijloace cu emisii reduse și surse de energie regenerabile.

 

Niciun oraș din România nu a plasat comenzi pentru autobuze cu hidrogen

Potrivit reprezentanților Solaris, până în prezent, nicio municipalitate din România nu a plasat comenzi pentru autobuze cu hidrogen, însă afirmă că există interes la nivelul mai multor administrații locale. Mai mult, Guvernul României a anunțat recent că noul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede achiziția de vehicule ecologice pentru transport public (mijloace de transport în comun electrice sau cu hidrogen), facilitând astfel o nouă modalitate de finanțare din fonduri europene pentru acest tip de achiziții pentru autoritățile locale.

La acest moment, din punct de vedere al infrastructurii necesare, Solaris transmite că sunt anumite bariere în ceea ce privește stațiile de încărcare cu hidrogen, însă există semnale din partea unor  operatori din piață care iau în calcul investiții importante în acest segment în următorii ani.

 

 

Despre Solaris Bus & Coach

Solaris Bus & Coach SA este unul dintre cei mari producători din Europa de autobuze și troleibuze. În cei 25 de ani de existență, compania a produs peste 20.000 de vehicule folosite în transportul public din sute de orașe europene. În prezent, Solaris este lider de piață pe segmentul de e-mobilitate în transportul public, grație gamei sale largi de troleibuze, autobuze electrice cu acumulator și autobuze hibrid livrate. În septembrie 2018, Solaris Bus & Coach s-a alăturat grupului spaniol CAF.

În prezent, peste 300 de vehicule Solaris sunt folosite în transportul în comun din orașele: Craiova, Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Satu Mare, Galați, Baia Mare și Oradea, vehiculele electrice și hibrid fiind preponderente. Peste 200 vehicule ecologice marca Solaris urmează să fie livrate în următoarele 12 luni către diferite municipalități din România.