Conducerea CCIB a participat la Forumul de Afaceri desfășurat la Cairo în marja vizitei de stat a Președintelui României, domnul Klaus Johannis

Urmare a invitației conducerii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), ing. Iuliu Stocklosa, a participat la Forumul de Afaceri Egipt – Romania, organizat la Cairo, la 27 octombrie a.c. de Ambasada României în această țară în colaborare cu Federaţia Camerelor de Comerţ Egiptene şi Africane, în marja vizitei de stat a Președintelui României, domnul Klaus Johannis, în această țară.

La eveniment au fost prezenți peste 50 reprezentanți ai firmelor, companiilor și asociațiilor românești interesate, peste 300 reprezentanți ai mediului de afaceri local, demnitari din partea Guvernelor celor două țari. CCIB a fost singura reprezentantă a sistemului cameral românesc prezentă la Forum, organizatorii invitându-l pe Președintele Iuliu Stocklosa să facă parte din prezidiul Forumului și să prezinte alocuțiunea de deschidere din partea română.

Adresându-se celor prezenți, presedintele CCIB a făcut o succintă prezentare a rolului și potențialului camerei bucureștene de a promova relațiile economice și comerciale ale țării noastre, de a contribui la internaționalizarea afacerilor membrilor săi.

”Am venit în fața Dumneavoastră cu convingerea că Republica Arabă Egipt poate fi o piață țintă în strategia noastră de internaționalizare a afacerilor, iar numeroasa prezență a firmelor și companiilor locale la acest eveniment îmi oferă confirmarea potențialului deosebit care există pentru cooperarea economică și comercială și a perspectivelor colaborării între firmele din România și Egipt” a spus președintele Iuliu Stocklosa.

În partea a doua a alocuțiunii Iuliu Stocklosa s-a referit la activitatea Consiliului de Afaceri România – Egipt, structură de colaborare bilaterală privată, a cărei președinție și secretariat sunt asigurate de CCIB din partea română și de Asociația Oamenilor de Afaceri Egipteni (EBA) din partea egipteană, invitând firmele și companiile prezente la Forum să participe la activitatea Consiliului.

Din partea structurilor guvernamentale au fost făcute prezentări de către Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și de Nevine Gamea, ministrul comerțului și industriei din Egipt.

Forumul de afaceri s-a încheiat cu o sesiune B2B în care firmele românești și egiptene participante au avut ocazia să iniţieze noi contacte şi să antameze noi relaţii de afaceri.

La 28 octombrie a.c. ing. Iuliu Stocklosa, președintele părții române în Consiliul de Afaceri România – Egipt, impreuna cu dna. Secretar de Stat, Daniela Nicolescu au avut o întîlnire la Asociația Oamenilor de Afaceri Egipteni (EBA), la sediul acesteia, cu ing. Hassan El Shafei, membru al  Comitetului director EBA, Dr. Ahmed El Sokkary, Președinte și Dr. Omnia Fahmy, vicepreședinte ai Părții egiptene în Consiliu. Au fost abordate aspecte ale colaborării  în cadrul Consiliului de Afaceri, președintele Stocklosa invitând colegii egipteni la București pentru a 9-a reuniune a Consiliului.

În primele 8 luni ale anului 2021 (date disponibile), volumul total al schimburilor comerciale româno-egiptene a fost de 536 milioane USD (cu 18% peste nivelul perioadei similare din 2020) din care exportul a fost de 384 milioane USD (+ 5%), importul atingând 152 mil.USD  (+72%), iar  soldul fiind în favoarea României, în sumă de 232 milioane USD. Egiptul este a doua piață de desfacere (după Maroc) pentru produsele romanești livrate în statele din Africa și Orientul Mijlociu.