
Extinderea epidemiei de coronavirus a provoacat dezechilibre severe pe piețele financiare, fiind așteptate totodată efecte majore asupra economiei mondiale ca urmare a măsurilor luate pentru a gestiona criza medicală.
Epidemia de Covid-19 reprezintă în fapt un test decisiv pentru economia mondială, una puternic interconectată, cu China principalul actor pe lanţurile comerciale internaţionale. Conform declaraţiilor analiştilor, problemele de aprovizionare, mai ales din China, principalul exportator al lumii, fluctuaţiile semnificative ale tarifelor resurselor, sunt doar câteva elemente de natură să genereze perspectivele unei potenţiale crize.
Situația fiind în plină evoluție, analiștii nu pot oferi încă date certe privind efectele exacte asupra economiei mondiale.
Sigur, datele economice ar putea fi, însă, mai îngrijorătoare, cu efecte agresive fără precedent, în cazul în care epidemia se dovedește a fi una de lungă durată. În aceste condiții, experții arată că în anul 2020 se va înregistra o depreciere economică majoră pe fondul deciziilor companiilor de a suspenda activitatea ca urmare a izolării la domiciliu a angajaților.
Într-o primă fază a epidemiei, s-a înregistrat o criză de cerere în anumite domenii precum transport, turism sau consum. Mai departe, în funcție de evoluția situației, se poate înregistra o criză și pe ofertă având în vedere că foarte multe companii se confruntă cu perturbarea activităţii. În acest context nefavorabil şi producători auto şi de electronice anunță că vor avea probleme din cauza crizei de componente ca urmare a suspendării activității unor fabrici, în special din China.
În România efectele crizei pe plan economic se resimt printr-o depreciere a monedei naționale în raport cu euro, prin suspendarea activităţii unor companii direct afectate şi prin închiderea unor contracte de muncă. Astfel, la jumătatea lunii aprilie, în ţara noastră, peste 1 milion de contracte de muncă au fost suspendate şi peste 200 de mii încheiate. În aceste condiţii, autoritățile române îndeamnă populația la calm, dând asigurări că România dispune de toate resursele și instrumentele necesare pentru a menține situația economică sub control.
Categoric, există viaţă şi după coronavirus… După terminarea pandemiei vom asista, probabil şi la o criză alimentară autentică, la nivel mondial având în vedere că previziunile arată că în anul acesta vom avem o recoltaă agricolă extrem de slabă din cauza lipsei de precipitaţii.
Avem şansa nesperată să facem ceva pentru România, prin stoparea imediată şi vehementă a infracţionalităţii, prin relansarea un program economic de anvergura care să menţină forţa de muncă în ţară. Este momentul să se lanseze un mare proiect economic prin industrializarea agriculturii, astfel încât în fiecare comună să existe o mică fabrică sau un atelier unde prin producţie să se aducă plus valoare materiei prime. Guvernul are obligaţia să vină cu un proiect economic coherent şi bine gândit, pe care să-l lanseze în vederea stopării crizei actuale.
România are astfel, şansa să devină un pol agricol important al Europei. Este momentul reformării adevăratelor valori morale şi profesionale a românilor şi pornind de la acest fundament, deloc utopic, vom reuşi. Este unica noastră şansă!