
Agricultura este domeniul strategic al oricărei naţiuni de care depinde necesitatea vitală de hrană a populaţiei. Sigur sectorul agricol este unul care promite mult pe termen lung, dar pentru a obţine profit, este nevoie de o investiţii. De multe ori însă, pentru a demara o afacere în domeniul agricol este nevoie de capital.Tot ce ceea înseamnă costuri necesare dezvoltării unui business sunt suficient de mari pentru a descuraja mulţi dintre fermierii români care îşi propun să înceapă demersurile în această direcţie.
Unii specialişti din domeniu spun că, fondurile europene vin ca un real ajutor, pentru cei care au tenacitatea necesară de a lupta cu birocraţia. Totuşi, mulţi dintre fermieri şi-au pus problema încă de la începutul acestui an, dacă să-şi mai lucreze pământul în continuare sau să-l vândă unor investitori generoşi care le fac oferte de cumpărare. Pentru agricultorii care decid să nu renunţe la pământul lor există multiple oportunităţi de dezvoltare ale unei afaceri, iar accesarea fondurilor europene este o soluţie viabilă în acest sens.
Finantarile nerambursabile din fonduri europene au devenit un subiect foarte discutat, în ultimii ani, în toate mediile economice şi sociale din Romania, de la autorităţi publice, mediu academic sau consultanţi, la organizaţii profesionale, întreprinderi mari sau IMM –uri. Fondurile europene au putut transforma o idee de succes în realitate. Problema este că numărul tinerilor din domeniul agricol este foarte scăzut, iar persoanele vârstnice sunt sceptice la un nou mod de lucru, diferit de cel practicat de ei în ultimele decenii.
Astăzi, fondurile europene în domeniul agricol sunt deja un punct de pornire bine conturat de cei care le-au accesat. Trebuie precizat că la nivel naţional s-au înfiinţat câteva mii de microfirme, cu bani de la Uniunea Europeană. Sunt întreprinzători care şi-au transformat ceea ce părea ieri a fi o muncă în zadar sau o afacere la limita supravieţuirii fără nici un beneficiu financiar, într-o afacere profitabilă.
Un proiect de succes poate fi realizat chiar şi de un beneficiar care are nu numai ideea de afacere, dar şi cunoştintele tehnice necesare, capacitatea şi timpul disponibil pentru informare şi elaborarea documentatiei. Este însă recomandat mai ales, în cazul proiectelor complexe, cu valoare mare, să se apeleze la servicii de consultanţă de specialitate dar chiar şi atunci este obligatoriu ca antreprenorul să se implice direct, să ofere toate informaţiile, să facă corecţiile necesare şi să urmarească tot parcursul proiectului. Benefiarul este singurul responsabil, în relaţia cu autoritatea de management, pentru implementarea activitatilor şi utilizarea banilor europeni. De aceea, fermierii beneficiari ai fondurilor europene trebuie să fie foarte atenţi şi la consultanţii angajati, pentru a se asigura că aceştia le oferă un sprijin real,că proiectul lor este eligibil şi că în final vor avea succes.