Întâlnirea președintelui CCIB, Iuliu Stocklosa, cu reprezentanți ai comunității de afaceri din Nässjö – Suedia

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Iuliu Stocklosa s-a întâlnit la Palatul CCIB cu Peter Johansson, Businessdeveloper și Ely Chabrouni, fondator al firmei ML Intelligent Technology AB, reprezentanți ai comunității de afaceri ai Muncipalității Nässjö din Suedia.

În Suedia există 290 municipalități care asigură guvernarea locală. Municipalitatea  Nässjö se află în județul (County) Jönköping, din sudul Suediei, una dintre cele 21 structuri administrative ale țării. În prezent Municipalitatea Nässjö, care în afara localității cu același nume înglobează alte 10 așezări urbane, este unul dintre cele mai importante noduri pentru căile ferate care străbat Suedia.

”Am dorit să vă întâlnim la recomandarea diasporei românilor din Suedia, prezentă în număr semnificativ, atât în municipalitatea Nässjö, cât și în întreaga zonă, colegul Ely Chabrouni, fiind un reprezentant al acesteia, în dorința de a promova și dezvolta relațiile economice și comerciale între țările noastre, dar mai ales între București și regiunea de unde am venit”, a declarat Peter Johansson, Businessdeveloper al Municipalității Nässjö. Oaspeții au informat cu privire la evenimentele organizate cu participarea diasporei, inclusiv cu reprezentanți ai diverselor structuri administrative și ai mediului de afaceri din România și au exprimat convingerea că există oportunități atât pe linia creșterii schimburilor comerciale cât și atragerii antreprenorilor locali să investească în țara noastră.

La rândul său, făcând o succintă prezentare a CCIB și a strategiei sale atât în plan intern cât și internațional, președintele Camerei București a precizat: ”Deși ne axăm prioritar pe promovarea schimburilor comerciale și internaționalizării afacerilor cu țările necomunitare, considerând Uniunea Europeană casa noastră comună, unde membrii noștri pot găsi mai ușor parteneri, nu excludem și nu evităm contactele cu instituțiile similare și cu mediul de afaceri din UE, având ca scop, în principal, creșterea livrărilor de mărfuri românești și atragerea de investiții, cu predilecție cele generatoare de export”.

Ascultând prezentarea dlui. Ely Chabrouni privind conceptul ”FlexPayz” și rolul acestuia în facilitarea plăților și transmiterii în siguranță a informațiilor, cu participarea atât a persoanelor  fizice cât și juridice, președintele Stocklosa a încurajat inițiativa de a discuta cu instituțiile financiare și bancare din România, supunând atenției oaspeților organizarea la CCIB o unei întâlniri de prezentare a ”FlexPayz” cu participarea celor interesați.

În final oaspeții au vizitat Palatul CCIB și spațiile în care se pot organiza evenimente promoționale.

 

În 2023, volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Suedia a fost de 1,49 miliarde euro (cu 1,3% peste nivelul anului 2022), din care livrările de mărfuri românești 0,75 miliarde euro (-2,4%), iar intrările în țara noastră de produse suedeze 0,74 miliarde euro (+5,4%).

La finele anului 2023, erau înregistrate în România 1.837 firme cu capital suedez, cu un capital total investit de 0,4 miliarde euro, plasând Suedia pe locul 18 între statele investitoare în țara noastră.