Microsoft nu mai ofertă suport tehnic, începând cu 14 ianuarie, pentru Windows 7 și sfătuiește utilizatorii să treacă la Windows 10

În primul rând, trebuie spus că nu se pune problema că Windows 7 nu vă mai funcționa. Nu e cazul. Faptul că Microsoft nu mai furnizează suport înseamnă că sistemul de operare nu mai primește actualizări legate de siguranță, astfel că dispozitivul care îl folosește este expus în fața atacurilor hackerilor sau infectărilor cu viruși, care se pot realiza mult mai ușor.

Popularitatea Windows 7 este demonstrată de cifre. Conform unei analize realizate de Kaspersky, la nivel global, în august 2019, situația la nivel global era următoarea:

  • Peste o treime (38%) dintre companiile foarte mici, precum și aproape jumătate (47%) dintre companiile și întreprinderile mijlocii încă foloseau Windows 7.
  • Mai mult de o treime (38%) dintre utilizatorii individuali foloseau încă Windows 7.

După cum se observă, Windows 7 era folosit nu numai pentru uz personal, ci și de companii și instituții, estimările fiind undeva la 200 de milioane de utilizatori (individual și corporate). Care sunt opțiunile acestora?

Microsoft și-a îndemnat utilizatorii, prin mesaje repetate, să treacă la versiunea Windows 10, care este mai nouă, mai bună și mai sigură. Mai ales pentru utilizatorii obișnuiți cu Windows, trecerea este una facilă, căci cele mai multe funcționalități vor rămâne, interfața este similară, iar îmbunătățirile sunt făcute în așa fel încât să ajute utilizatorul.

Cum oferta de upgradare gratuită la Windows 10 s-a încheiat pe 29 iulie 2016, iată că acum este nevoie să cumpărați o licență. Versiunea Home costă 690 de lei, iar cea Pro, destinată companiilor, are prețul de 1.199 de lei și le puteți descarcă de pe site-ul Microsoft.

Windows 10 se poate instala și fară licență, lasând câmpul Product Key necompletat, dar va funcționa timp de o lună, iar apoi veți primi o notificare în care vă vă cere să achiziționați o licență și nu veți mai putea beneficia de opțiunile de personalizare. Acest truc poate funcționă pe termen scurt, dar pe termen lung devine enervant și, în cele din urmă, nefuncțional.

Specialiștii CERT-RO atrag atenția că există riscul unui atac cibernetic iar „Windows 7 funcționează pe avarii. Atenție: Costul unui incident cibernetic poate fi semnificativ mai mare decât cel al unei actualizări!