MoU (Memorandum of Understanding) privind cooperarea economică între Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și Camera de Comerț Konya (Turcia) semnat la Palatul CCIB

Palatul CCIB a găzduit întâlnirea conducerii camerei bucureștene, domnul Iuliu Stocklosa, președinte și doamna Gabriela Iftene, director executiv,  cu misiunea comercială organizată de Camera de Comerț din Konya (KCC), formată din 27 persoane, antreprenori din mai multe sectoare economice (construcții de mașini, componente auto, echipamente agricole, materiale de construcții, încălțăminte, etc) condusă de domnul Selçuk Öztürk, președintele KCC.

La invitația conducerii CCIB la întâlnire au mai participat domnii: Ufuk Tandoģan, președinte TIAD (Asociația oamenilor de afaceri turci din România), dl. Güven Güngőr, reprezentant din România în Consiliul Mondial de Afaceri Turc (DTiK) și Dan Sicoe, consilier la Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE).

Mulțumind președintelui KCC pentru începerea programului misiunii comerciale din Konya în țara noastră, cu vizita și întâlnirea de la CCIB, președintele Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei și a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar. În acest context, președintele CCIB a declarat ”Relațiile de cooperare comercial-economică cu Turcia constituie o preocupare prioritară pentru camera bucureșteană. Acordul privind colaborarea comercial-economică dintre CCIB și KCC, care va fi semnat astazi de către cei doi președinți, se va adăuga la cele 7 acorduri de cooperare încheiate anterior cu Camerele de Comerț din Istanbul, Ankara, Trabzon, Gaziantep, Iskenderun și Camerele de Industrie din Eskishehir și Ankara. Acest cadru al relațiilor internaționale bilaterale cu sistemul cameral din Turcia va fi actualizat în viitorul apropiat printr-un nou Acord cu Camera de Comerț din Istanbul”.

”Ca marime, Camera de Comerț din Konya este a 8-a din sistemul cameral din Turcia, având 26 mii membrii activi, un centru expozițional și chiar o Universitate” a precizat președintele Selçuk Öztürk. ”Aflată într-o zonă propice dezvoltării agriculturii și procesării produselor rezultate, regiunea Konya deține primul loc la nivel național în ce privește producția de zahăr și făină. Exportul realizat de firmele locale s-a majorat de la 0,9 miliarde USD în 2001 la 4 miliarde USD în 2022. Deși România se află printre țările partenere pentru firmele din Konya, prin actuala misiune comercială, susținută de guvernul turc prin Ministerul Comerțului, se dorește o cunoaștere mai bună a pieței românești, lărgirea bazei de contacte și contracte în rândul mediului de afaceri românesc” a adugat președintele KCC.

În intervențiile lor domnii Güven Güngőr și Ufuk Tandoģan au prezentat rolul activ al oamenilor de afaceri turci și a firmelor acestora înregistrate în țara noastră, atât la dezvoltarea economiei românești cât și la creșterea schimburilor comerciale româno-turce care vor  depăși 11 miliarde USD în acest an.

În marja întâlnirii președintii Iuliu Stocklosa și Selçuk Öztürk. au semnat un MoU (Memorandum of Understanding) privind colaborarea între CCIB și ZCC. S-a convenit ca în cursul anului 2024, o misiune economică organizată de CCIB să se deplaseze la Konya la  invitația conducerii conducerii Camerei de Comerț .

La sfârșitul lunii august 2023, Turcia a fost primul partener comercial al României între statele nemembre UE, cu un volum al schimburilor comerciale de 6,7miliarde USD (+5,5% comparativ cu perioada similară din 2022).  La export, Turcia a fost prima piață de destinație extracomunitară cu un volum de 2,2 miliarde USD (+10,4%), iar la import a 2-a piață de origine a mărfurilor intrate în țara noastră din spațiul non-UE (după China), cu un volum de 4,5 miliarde USD (+3,2%).

La 30 septembrie 2023 erau înregistrate în România 18.211 firme cu capital turcesc (locul 3 după Italia și Germania) cu un capital investit de 1,03 miliarde USD (locul 14 în Topul țărilor investitoare în România)