Nivelul de poluare a aerului favorizează apariția infecțiilor respiratorii severe în sezonul rece: ce spun studiile

Simptomele asociate gripei pot deveni mult mai severe printre persoanele care locuiesc într-un mediu poluat atmosferic, transmit mai multe studii recente ale alergologilor. Mai mult decât atât, un aer poluat respirat crește și șansa de îmbolnăvire cu gripă, mai ales în sezonul de toamnă-iarnă.

La nivel național, doar în cea de-a doua săptămână din octombrie a fost înregistrat un număr de peste 70.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 10.000 de cazuri mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor INSP.

 

Cum influențează calitatea aerului respirat la interior apariția răcelilor și a gripei

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 99% din populația globală respiră un aer a cărui concentrație de poluanți depășește limitele impuse. Peste 13 milioane de decese anuale sunt determinate de cauze ce țin de nivelul de poluare a mediului înconjurător. Afecțiunile provocate de poluarea atmosferică sunt astăzi puse pe aceeași cotă de gravitate cu riscurile aduse de fumat sau de o alimentație nesănătoasă.

Potrivit explicațiilor unui grup de cercetători din SUA, particulele de virus asociate gripei intră în contact cu anumite particule toxice din aer, precum PM10, gazele de eșapament diesel, oxizii de azot, dioxidul de sulf sau ozonul, favorizând deplasarea virușilor pe o distanță mult mai mare decât cea parcursă de virușii gripali.

Când frigul se instalează, tendința fiecăruia este de a petrece mai mult timp la interior, mediu care poate părea sigur față de expunerea la particulele toxice din aer și, în același timp, față de cea la virușii asociați răcelilor și gripelor. Studiile arată, însă, că o încăpere închisă poate deveni un mediu mult mai poluat decât cel de afară, având în vedere nivelul scăzut de ventilație ce favorizează instalarea microbilor și a particulelor toxice.

Locuințele colectează tot felul de poluanți, precum praful, părul de la animalele de companie sau acarienii, care se pot aduna în covor, pe mobilă și pe lenjeria de pat, ducând la uscăciunea ochilor, dificultăți respiratorii, astm și alte afecțiuni medicale. În același timp, aerul din interior poate fi un mediu propice pentru o viață mai îndelungată a virușilor gripali, mai ales când aceștia se amestecă printre particulele unui aer poluat.

Un bun aliat pentru a menține în cameră un aer cât mai curat este utilizarea unui purificator de aer performant. Tehnologia de purificare a aerului  integrată în dispozitivele dezvoltate de cercetătorii companiei Dyson face posibilă captarea a 99,95% din particulele ultrafine cu dimensiuni de până la 0,1 microni din aerul respirat la interior. Acest lucru este posibil datorită unui filtru HEPA H13 integrat, precum și a unui filtru de carbon ce neutralizează gazele precum benzenul. Totodată, prin intermediul tehnologiei Air Multiplier aerul purificat este distribuit în întreaga încăpere.

Cercetătorii din cadrul companiei Dyson se concentrează de peste trei decenii pentru ca o casă în care se folosește un purificator de aer să devină un mediu mult mai plăcut și mai sigur pentru sănătatea oamenilor, cu atât mai mult în sezonul rece, când predispoziția la contactarea virușilor gripali este mai mare.