Noile tendințe în construcții și impactul directivelor privind protecția mediului, analizate la PRIA Construct and Real Estate Forum

„O clădire trebuie să îndeplinească toate criteriile de siguranță în exploatare, ne interesează o abordare holistică. Evident că acest lucru presupune investiții mai mari, dar nu putem gândi lucrurile separate”, a declarat, marți, Anca Ginavar, Director General, Directia Generală Dezvoltare Teritorială din Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării, în conferința PRIA Construct and Real Estate Forum.

„Un alt aspect important este strategia națională de reducere a riscului seismic. Din păcate, România este o țară cu risc seismic ridicat și este nevoie de această strategie”, spune Anca Ginavar.

„O altă strategie este cea privind economia circulară. „În general, se respingea orice idee legată de economia circulară în construcții, invocându-se riscul seismic, dar derivă dintr-o strategie europeană și din PNRR și vom organiza un comitet împreună cu mediul instituțional și mediul privat legat de modalitățile de implementare în domeniul construcțiilor”, a completat reprezentantul ministerului.

„Un alt angajament din PNRR sunt parteneriatele pentru tranziție energetică, spune ea, amintind tema eficienței energetice în clădiri, temă extrem de fierbinte pentru agendă.”

„Aici avem o nouă directiva privind eficiența energetică și o nouă directivă privind energia regenerabilă care este în curs de transpunere, cu o serie de teme pentrutoată lumea și cel mai recent aprobată directiva privind performanșa energetică a clădirilor care ridică ștacheta. Lucrurile trebuie făcute în comun, să vedem cum ajungem la educația și formarea tinerilor generații.Toate aceste lucruri sunt complementare”, a completat Anca Ginavar.

Ea a precizat că există în lucru și o să existe probabil în SEAP în următoarea lună documentația pentru Registrul Național Digital al clădirilor, care este un sistem informatic georeferențial care va include toate clădirile din România, publice și private, rezidențiale și nerezidențiale și care va conține date legate de performanța lor energetică, riscul seismic, regimum urbanistic, o serie întreagă de date.

Sunt elemente pe care trebuie să le digitalizăm, a arătat ea.

Emilia Cerna-Mladin: Cerințele de la Bruxelles se schimbă prea repede

„Cerințele de la Bruxelles se schibă mult prea repede, în mai puțin de 10 ani trecem de la nZEB la ZEB. nZEB nu era aproape de zero și ne puteam permite flexibilitate, va trebui să revizuim din nou normativele, pentru că așa ne cere directiva”, a arătat, la rândul său, Emilia Cerna-Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici.

Acum e mult mai importantă amprenata de carbon, spune ea.

„Mă întreb: noi, ca auditori, de unde o să avem toate informațiile? Va fi greu de pus în practică pentru că nu vom avea info necesare, poate la clădirile noi. Anul 2040 e ca mâine”.

Se schimbă mult prea repede normativele și ar trebui făcute studii de către centrele de cercetare ale comisiei europene, ele sunt instituțiile care au toate informațiile, noi nu le putem face local pentru că ele sunt valabile în toată UE, a explicat Mladin, la PRIA Construct and Real Estate Forum.

Încercăm să formăm o nouă generație de specialiști. Direcția e clară, mai puțin consum, mai puține resurse fosile, mai puține poluare.

Raportarea calității nu se mai rezumă la energie și emisii, ci se va face o raportare conform unor indicatori mult mai complecși, precum nivelul de confort, analizarea costurilor pe ciclul de viață a cădirilor, a completat Mladin.

ENGIE și-a propus ca 58% din energia produsă în 2030 să fie verde

Obiectivele strategice ale companiei ENGIE Romania pentru 2030 sunt reducerea aprentei de carbon astfel ca 58% din energia electrica produsă să fie din surse regenerabile, a afirmat, Monica Tudor, Șef Departament EV&PV Solutions în cadrul ENGIE Romania, prezentă la conferința PRIA Construct and Real Estate Forum.

„În ceea ce privește instalarea panourilor fotovoltaice pentru prosumatori, în 2019 am început acest business în România, primul sistem montat a fost în 2020. Până în 2022 a fost destul de timidă creșterea, insa în anul 2022 a fost un boom al cererilor in piata, odată cu războiul și cu directiva europeană. Cand vorbim de un sistem de panouri fotovoltaice noi nu vindem un produsde raft, ci venim cu o soluție integrată, persoanlizată nevoilor fiecarui client, și dorim să interacționăm cu acesta și dincolo de perioada de garanție privind intr-un viitor in care legsialatia de va permite sa ne adresam acelor comunitati de energie”, a spus ea.

Până în acest moment ENGIE a instalat peste 600 de proiecte cu o putere cumulata de aproximativ 4 MW și cu feedback-uri foarte bune.

„Venim cu soluții complexe și pe partea de mobilitate electrică, oferim consultanță în faza de prevânzare acolo unde oferim stații, ne uităm la puterea instalată, la automobil, si astfel oferim soluțiile potrivite nevoilor; un pachet complet prin furnizarea echipamentului, instalarii, circuitului electric, asistență tehnică și nu in ultimul rand furnizarea de energie verde”, potrivit Monicăi Tudor.

Principalii nostri parteneri, pe partea de mobilitate electrică, sunt Mercedes, Mazda și Ford.

Pentru dezvoltatorii imobiliari, avem soluții integrate verzi: panouri fotovoltaice, stații de încărcare, stocare în baterii, pompe de căldură și furnizare de energie electrică din surse verzi.

Irina Odor, Director Comercial, CELCO: Companiile se dezvoltă în jurul protecției mediului

„Suntem într-o perioadă când specialiștii noștri din producție trebuie să fie specialiști în orice: energeticieni, proiectanți, arhitecți, să se adapteze mult mai rapid decât se schimbă normativele în momentul de față”, spune Irina Odor, Director Comercial CELCO, de asemenea, prezentă la PRIA Construct and Real Estate Forum.

Vorbim de o altă generație de construcții, sustenabilitate, siguranță, sisteme smart.

„Pornind de la acești trei S, pe drumul sustenabilității, am luat foaia de parcurs de la Fit for 55. Sustenabilitatea a însemnat o nouă paradigmă ESG, mediul este în centru și compania se dezvoltă în jurul protecției mediului.

Ținta Asociației Europene a Producătorilor de BCA este de a reduce până în anul 2050 până la -70 de kilograme de CO2 pe metru cub. Materialele de construcții care au la bază produse de ciment absorb dioxidul de carbon. Clădirile din BCA după 50 de ani de folosire, 80% din CO2 rezultate în procesuld e fabricație să fie reabsorbite, iar după 80 de ani 95% din emisii să fie reabsorbite. Astfel, această țintă de -70 de kilograme stă la baza unor studii la nivel european”, a arătat Odor.

O serie de organizații internaționale recomandă utiliare BCA în zonele cu risc seismic ridicat.

Celco este o companie care a început să producă acum 50 de ani și care s-a dezvoltat organic.

Cristin Oțetea: Noile clădiri sunt provocarea

„Concelex este una dintre cele mai mari companii de construcții din domeniu, în cadrul căreia s-a format un centru de competență pentru emisii reduse, nZEB. Dacă acum vorbim de nZeb la nivel de case unde soluțiile sunt pompele de căldură, pv și izolație”, spune Cristian Oțetea, MEP Centru de Competență, Concelex.

Noile clădiri sunt provocarea. Trebuie să acmodăm soluții regenerabile într-o clădire, a spus el, la PRIA Construct and Real Estate Forum.

„Pentru noi, provocarea maximă de a realiza clădiri perfect funcționale cu noile tehnologii. Nu toate soluțiile s-au adaptat cerințelor din partea producătorilor. Pentru 15.000 metri pătrați, sunt necesare 100 de bucăți de pompe de căldură, iar soluțiile nu sunt mature aceste căi cerem adaptarea soluțiilor nZeb”, a completat Oțetea.

Marcel Ionescu, Europlastic: Multe probleme se datorează termoizolării

Multe probleme din construcții se datorează termoizolării și această caracteristică devine tot mai importantă, spune Marcel Ionescu, Director General Europlastic, prezent în același eveniment.

„Noi am creat materiale neconvenționale în departamentul nostru de cercetare, continuăm producția în facilitățile noastre. Am făcut hidroizolațiile la Catedrala Neamului peste soluția inițială care s-a dovedit a fi neviabilă”, a arătat Ionescu.

În ceea ce privește termoizolațiile, el spune că aceste proiectări se fac pe bază de copy-paste și se aplică tehnologii de secolul trecut.

Ionescu a dat drept exemplu o mare investiție în România: spitalul metropolitan de la Iași, un exemplu de proastă proiectare, făcut de o firmă din Italia.

„Nu știu cine avizează aceste clădiri, nu există niciun criteriu să verifice dacă aceste proiecte sunt bune sau nu”, a arătat oficialul Europlastic.

Lorincz Barnabas: Nu înțeleg: de ce graba asta?

Avem nevoie de toate aceste lucruri și dacă da, cu ce viteză?, s-a întrebat Lorincz Barnabas, Director Executiv, Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă, prezent PRIA Construct and Real Estate Forum.

„Înțeleg conceptul, dar nu înțeleg de ce graba asta? Noi în România avem probleme mult mai mari. Nu se poate lua la unison, vine o directivă și ai 10 ani să o implementezi.

La noi la ora actuală, toate instituțiile la noi sunt suprapolitizate și de aceea nu se poate merge mai repede”, a susținut el.

Toate reglementările tehnice din construcții sunt într-o stare în care trebuie refăcute, iar al doilea lucru foarte important este armonizarea lor.

„Cele mai mari probleme, încă o dată, sunt politizarea, lăcomia, și o altă chestiune este ipocrizia, pentru că lucrurile astea sunt legate. Eu trebuie să atrag atenția pentru că sunt convins că acestea sunt probleme. Și educația, să nu mai aruncăm gunoiul pe stradă”, a mai spus Barnabas.