![Editoral foto martie](https://www.businesspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/Editoral-foto-martie-678x381.jpg)
Un început de an marcat de frământări și nemulțumiri având în vedere că măsurile fiscale lansate de guvern pentru anul 2024 sunt menite să îngreuneze activitatea companiilor în următoarea perioadă. Decidenții au motivat acest demers economico-financiar ca o măsură de reducere a cheltuielilor bugetare.
În loc să stimuleze ecosistemul de business, respectiv oamenii de afaceri care plătesc taxe şi impozite, statul le impune acestora noi dari, când ar fi fost mult mai facil să reducă aparatul bugetar și așa prea stufos. La ora actuală statul este cel mai mare angajator din Europa, cu o structură supadimensionată. Practic, România deține cel mai mare aparat administrativ raportat la populaţie.
Marea curiozitate a cetățenilor este legată de reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, fiind important ca aceste măsuri să nu fie doar declarative. Până în prezent însă nu se întrevede nimic. În schimb, în mediul privat, măsurile sunt foarte dure şi cu siguranță vor avea un impact major asupra afacerilor. Multe firme sunt la limita funcţionării iar altele chiar își vor închide activitatea pentru că nu vor rezista presiunii noilor taxe, în special din cauza măririi impozitului pe microîntreprinderi.
Perioada ce vrea să vină, se anunță a fi mult mai dificilă decât cea din 2009-2010. Toate aceste creșteri se vor resfrânge în final asupra preţurilor şi asupra consumului, într-un cuvânt asupra nivelului de trai al populației.
În loc să stimuleze oamenii de afaceri care plătesc taxe şi impozite la buget, statul le impune mai multe dări tot acestora. Este clar că Guvernul a taxat întotdeauna în companiile mici şi mijlocii și a susținut sistemul bugetar, având în vedere că nu s-au tăiat din direcţiile din ministere, din administrații, din primării, și chiar și din pensiile speciale. De aceea la finaul acestor măsuri discriminatorii, economia este cea care are de suferit. O economie suprataxată și în derivă nu poate fi atractivă pentru niciun investitor fie străin, fie autohton.
Pare o ucidere a mediului de afaceri și o decimare a forței de muncă. În contextul în care toate cheltuielile companiilor au crescut considerabil, ca o măsură imediată unele firme au ales să taie salariile iar altele chiar să facă disponibilizari. Este o situație generală demotivată, având în vedere că angajații reprezintă motorul unei firme iar ei sunt sacrificați pentru a putea fi susţinute costurile plătite la stat.
Autorităţile ar fi trebuit să analizeze bilanţurile companiilor, să vadă care sunt cheltuielile interne și cele salariale și să le compare cu cele datorate statului, vor constata că angajatorii fac muncă voluntară pentru stat. Este o situație de fapt, fără precedent, și pe acest fond, foarte multe companii vor fi nevoite să îşi înceteze activitatea! Cine își asumă această responsbilitate și care vor fi urmările?!