Oamenii educați și erudiţi aleg informațiile care au la bază studii ştinţifice!

Trăim vremuri în care nici timpul nu mai are răbdare cu noi, iar dezumanizarea omenirii nu mai are limită.În tot acest context, calitatea umană şi împrejurările care condiţionează existenţa nu pot fi motivate în vreun fel.

Pandemia, lansată agresiv de ucigașul Covid-19 a schimbat viaţa a milioane de oameni. Am pierdut rude, prieteni dragi, parteneri de suflet și colaboratori valoroși. Incertitudinea a devenit numitorul comun în toată această perioadă, iar consecinţele au fost devastatoare. Ce este cel mai trist este că și agrobusiness-ul a fost greu încercat, prin pierderea unor specialiști remarcabili ai domeniului.

Personal, în toată acestă perioadă am empatizat cu suferința familiilor greu încercate prin pierderea celor dispăruți dar și cu eforturile supra-umane și super profesionale ale cadrelor medicale din linia întâi

S-a dovedit o dată în plus, că nu puţini sunt oamenii tentaţi să creadă în diverse teorii ale conspiraţiei, unii fiind predispuşi să cadă în capcana lor. Aici intervine problema legată de diferența de opinii. Oamenii educați și erudiţi  aleg informațiile care au la bază studii ştinţifice  iar cei mai puţin inițiați caută universul paralel care le satisface nevoia propriilor percepţii. Conform psihologilor, aceștia din urmă sunt persoane care au pierdut o parte din controlul propriei vieţi. Lumea conflictuală devine foarte ușor de înțeles, ei străduindu-se și mai mult să-i convingă pe ceilalți despre “adevăr”. Şi dacă reuşesc să obţină aceeaşi opinie, atunci chiar au impresia că aşa şi este. De fapt, vorbim de un sindrom sau despre o psihoză a frustrării. În acest context a apărut o falie, între vacciniști și nevacciniști, între românii care doresc să se protejeze împotriva Covid –ului și a celor care nu cred în virus.

Deşi au fost mediatizate numeroase cazuri de cetăţeni care s-au ales cu dosar penal în urma prezentării unui certificat verde fals, din păcate continuă acest gen de infracţiune, chiar dacă identitate falsă este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Specialiștii în sociologie și psihologie  spun  că lipsă de încredere în vaccin este tot o formă de nerecunoaștere a angoasei.

” Vorbim de ideea e de a nega realitatea. Este ceea ce în psihologie se cheamă comportament deste o iluzie a protecției. În spatele acestui cinism, se ascunde un cocktail de cauze: neîncredere, ignoranță, lipsă de empatie și fanatism”.

O altă explicație, mult mai dureroasă, oferită de sociolog este lipsa de respect. „Nu suntem obișnuiți să-l respectăm și pe celălalt, mai ales când are o opinie diferită. Aici vorbim de mentalitate, dialog și comunicare”.

În condițiile în care la nivel de țară se pierd zilnic câteva sute de cetățeni în fața unui virus nemilos, situația nu poate fi tratată detașare, ignoranță și cu umor.