Oneștiul susține tinerii designeri și digitalizarea industriei mobilei

Danube Furniture Cluster în colaborare cu USH Pro Business a acordat diplome de excelență tinerilor designeri în cadrul  seminarului „INOVAȚIE, BIOECONOMIE ȘI TRANZIȚIE VERDE”, eveniment ce a avut loc în zilele de 25 și 26 martie a.c. la Onești, jud. Bacău. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Clusterelor din România (Clustero) și Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS).

Pe lângă concurs și premiere,  seminarul a adus în discuție subiecte de interes care ne-au ajutat să înțelegem modul în care industria mobilei și sectorul manufacturier, în general, se adaptează la noile principii ale bioeconomiei și tranziției verzi. Evenimentul a conținut 4 părți distincte, respectiv: modalități noi de organizare a colaborării pe lanțuri valorice între partenerii din cluster, în macroregiunea Dunării, pentru a se adapta inovativ la tranziția verde; dezbateri privind impactul războiului din Ucraina asupra lanțului de aprovizionare din industria mobilei; prezentarea concursului de design “DANUBE FURNITURE DESIGN AWARD 2022”, concurs aflat la a-3-a ediție și decernarea premiilor acestui concurs, și posibilități de digitalizare oferite de centrele de digitalizare Wallachia eHub si Smart eHub, coordonate de USH Pro Business.Concursul a avut ca temă centrală Reshaping the Future of Hotel Interior Design Room”, o temă prin care s-a dorit aducerea în prim plan a ideii de mobilier inovativ și a unui design care să promoveze soluții pentru schimbările stilului de viață. Proiectele  participante în concurs  au susținut aspectele referitoare la mobilierul inovator, adaptabil și fezabil pentru a-l transforma în produse adaptate cerințelor actuale dar și sustenabilitatea.

„Danube Furniture Cluster este deja un lider național în decernarea de premii tinerilor designeri, fiind cel de-al treilea eveniment organizat de noi în colaborare cu Universitatea Spiru Haret cu suportul USH Pro Business. Facem acest lucru din convingerea că designul poate deveni motorul acestei industrii. Atât membrii clusterul cât și firma Lux-Artim au investit  în acest concurs, care astfel pune pe harta țării Oneștiul, ca un centru activ de design pentru mobilier. Producătorii și designerii, din  multe centre din țară, au fost prezenți la eveniment”, a declarat Gabriel Năfureanu, președinte Danube Furniture Cluster.

„USH Pro Business, ca centru specializat de clusterizare, consideră că designul poate fi noua materie primă a României, întrucât presupune creativitate, inovare și remodelează modelele de afaceri într-un moment în care numai avantajele competitive ne pot scoate din situația economică din ce în ce mai imprevizibilă. Danube Furniture Cluster s-a născut prin entuziasmul și viziunea producătorilor care văd în designeri acele forțe creative care pot duce mai departe industria. Ca centru de transfer tehnologic și digitalizare pentru industriile creative, suntem bucuroși că la Onești, alături de București, se dezvoltă un ecosistem de design consistent, USH Pro Business premiind alături de producători, tinere talente. Avem în atenție și alte activități concrete legate de împletirea designului cu activitatea de digitalizate”, a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business.