Păducelul este considerat şi doctorul inimii

Păducelul (Crategus Monogyna) cu denumire populară de gherghin sau mărăcine crește de la câmpie și până în ariile submontane, regăsindu-se în zeci de varietăți. Păducelul este un arbust spinos ce creşte spontan la marginea drumurilor şi este folosit adeseori la construirea gardurilor vii din întreaga Europă.

Poate atinge înălţimea de 10 m, iar în trecut din crenguţe înflorite de păducel se împleteau cununi ornamentale la nunţi pentru a aduce fericire şi rodnicie mirilor sau erau aşezate la leaganul pruncilor pentru a-i feri de spiritele rele.

În scop medicinal se folosesc florile, frunzele, ramurile şi fructele de păducel. Atât fructele, cât şi florile sunt folosite la prepararea de infuzii, capsule şi tincturi. De la păducel se folosesc în principal fructele însă și florile au efecte puternice în tratarea afecțiunilor cardiovasculare.

De exemplu, exista Ceai de Păducel (fructe) și Ceai de Păducel (flori), amândouă cu rezultate bune în funcționarea normala a aparatului cardiovascular (îmbunătățesc fluxul coronarian, tonusul cardiac, mențin ritmul cardiac în limite normale). De aceea, păducelul este considerat şi doctorul inimii.