Pentru campania de semănat din această toamnă, Agrii România vine cu un portofoliu bogat de soiuri și hibrizi

În urmă cu un an, Agrii România și-a înregistrat brandul Atlas, din dorința de a se diferenția pe piața de semințe din România, respectând cele două puncte forte ale brandului: Inteligență și Inovație. S-au dezvoltat parteneriate cu diferiți producători de semințe, prezenți în România, pe bază de exclusivitate a unor soiuri de grâu și hibrizi de rapiță printre care enumerăm: Limagrain, Saaten Union, Lideea, RAGT, Biocrop. De asemenea, vor urma și alte companii sau case de genetică care ne pun la dispoziție material genetic nou creat, pentru a ne putea armoniza portofoliul de produse proprii, în scurt timp.

Rețea de testare proprie…

Agrii România deține o rețea de testare proprie, prin care se validează fiecare soi sau hibrid în parte, doar după ce parcurge cei 3 ani de selecție riguroasă, asta pentru a confirma stabilitatea și productivitatea în diferite areale pedoclimatice din România, precum și  toleranța la factorii biotici și abiotici pe care cultura îi întâlnește pe toată perioada de vegetație.

Înființăm an de an loturi demonstrative (2 ha la cereale păioase și câte 1 ha la celelalte culturi) având scopul de a le prezenta partenerilor noștri performanțele și comportamentul acestora în toate arealele de cultivare ale acestor tipuri de culturi.
Noutățile portofoliului Atlas de rapiță
Pentru că am început un nou an agricol, vrem să fim alături de fermierii și colaboratorii noștri cu cele mai noi, performante și inovative produse, asfel încât la cultura de rapiță venim cu cele 3 noutăți și anume:

LG ASPECT– este un hibrid de rapiță convențional, de maturitate semi-timpurie ce prezintă excelență vigoare la răsărire, având talia plantei medie, ce ramifică puternic de la baza plantei. Potențialul ridicat de peste 5 to/ha este asigurat prin toleranța ridicată la Sclerotinia, Phoma și virusul galben al ridichii (TuYV). Densitatea recomandată la semănat este cuprinsă între 35-55 b.g./m 2 , începând cu prima decadă a epocii de semănat.

DARLING – este un hibrid de rapiță de genetică nouă, semi-timpuriu, convențional, ce se remarcă prin toleranță ridicată la principalele boli ale rapiței având în pachetul genetic gena RLM7+;
Alte calități agronomice:
-Tolerează foarte bine perioada de iernare precum și secetă;
– Prezintă toleranță ridicată la scuturarea boabelor din silicve;                                                                                                  – Are potențial ridicat de producție în toate arealele de cultivare ale rapiței din România;
– Conținutul ridicat de ulei este cuprins între 46-48% ceea ce îl face campion pe acest segment.

ES PALERMO – hibrid de rapiță clasic, de generație nouă, semi-tardiv, ce face parte din generația P3: Performanță-Protecție-Profitabilitate;
Caracteristicile sale agronomice constau în capacitatea mare de ramificare, valorificând astfel solele cu potențial redus cât și cele cu potențial ridicat. Prezintă toleranță ridicată la principalele boli ale rapiței, în special Sclerotinia și Phoma. Fiind un hibrid cu restaurare citoplasmatică de tip 00, conținutul de ulei este remarcabil și anume mai mare de  48%.

Noutățile de pe segmentul de cereale păioase
Pe segmentul de cereale păioase Agrii România deține în exclusivitate următoarele soiuri de grâu:

RGT MONTECARLO
– Soi de grâu timpuriu aristat, având un profil fitosanitar foarte bun deține și o combinație excepțională de 3 gene: rezistență la Cecidomyiidae (muștele cerealelor), gena PCH1 și rezistență la mozaicul dungat al grâului și rezistență la chlorotoluron. Capacitatea foarte bună de înfrățire este combinată cu excelente calități de panificație. Potențialul de producție și stabilitate îl fac pe Montecarlo un adevărat învingător.

ALHAMBRA
– Este un soi aristat, semi-timpuriu, recomandat pentru zone aride și secetoase. Foarte bun potențial de producție pentru grupa lui de maturitate având precocitate extra-timpurie la înspicat corelată foarte bine cu toleranța remarcabilă la iernarea. Alhambra este un soi de grâu versatil ceea ce-i oferă flexibilitate la semănat și anume este recomandat a fi semănat către a doua epocă, specific fiecărei zone agricole a României.

LG ASCONA
– Soi de grâu aristat, semi-timpuriu, de genetică foarte nouă ce deține un pachet de excepție în ceea ce privește bolile foliare ale culturii de grâu, combinat cu potențialul de producție foarte ridicat. Se caracterizează printr-o capacitate foarte bună de înfrățire, toleranță bună la iernare și indici deosebiți de panificație, fiind recomandat a se cultiva în toate arealele de cultură ale grâului din România.

RGT REFORM                                                                                                                                                                            –– Este un soi de grâu nearistat, semi-tardiv de mare productivitate, ce răspunde foarte bine la tehnologia intensivă, având o capacitate bună de înfrățire și toleranță la iernare și cădere.
– RGT Reform îmbină foarte bine potențialul ridicat de producție, în special datorită capacității foarte bune de utilizare a azotului, cu calitățile foarte bune de panificație.

RGT VENEZIO
– Soi aristat semi-timpuriu, cu conținut mare de proteină, ce prezintă toleranță foarte bună la iernare, secetă și cădere, coroborat cu toleranțe bune la bolile foliare. Acesta prezintă toleranță foarte bună la erbicidele pe bază de chlorotoluron. Este un soi pretabil pentru tehnologia intensivă ce prezintă adaptabilitate foarte bună din punct de vedere pedoclimatic.

TRUBLION
– Soi de grâu semi-timpuriu cu producții record, având înglobată genetică nouă, cu calități de panificație clasa A. Capacitate excelentă de înfrățire și umplere a întregului spic cu boabe. Eficiență foarte mare în utilizarea fazială a îngrășămintelor cu azot. Toleranță foarte bună la cădere, datorită taliei medii a plantei. Obiectivul la recoltare este să obținem 650-750 spice/m 2 utilizând o normă redusă de semănat de 350-400 b.g./m 2 .

Viorel Dincă
Director tehnic semințe, Agrii România