Potrivit DSU, turiștii nevaccinați reveniți din țările roșii nu intră în carantină dacă prezintă test PCR negativ

ANAT așteaptă urgent o clarificare din partea DSU și CNSU privind declarațiile din mass-media care prezintă în mod eronat faptul că turiștii nevaccinați veniți din țările roșii intră în carantină. Adresa DSU pe care o anexăm evidențiază faptul că răspunsul oficial primit de la DSU reprezintă realitatea – turiștii reveniți din țările aflate pe lista roșie pot evita carantina dacă prezintă la revenire un test PCR negativ.

În data de 12 iulie 2021, ANAT a transmis o adresă către Guvernul României prin care solicita sprijinul pentru susținerea în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turiști străini și pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care acceptă deja această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor.

Vă atașăm și răspunsul la această adresă, primit în cursul zilei de 29 iulie de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Conform celor comunicate de DSU, persoanele care sosesc din teritoriile/țările cu risc epidemiologic ridicat (zona Galbenă și zona Roșie) pot prezenta rezultatul negativ al unui test RT – PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei.

”Răspunsul primit de la DSU ne bucură, dar este o bucurie reținută. Situația s-ar schimba enorm în acest caz, însemnând că turiștii nevaccinați pot evita carantina la întoarcere doar pe baza unui test PCR negativ, și din țările aflate pe lista roșie”, declară Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Informațiile primite de la DSU în răspunsul la adresa trimisă de către ANAT se bat cap în cap cu hotărârea CNSU. ANAT așteaptă urgent o clarificare din partea autorităților competente, astfel încât turiștii reveniți din țările aflate pe lista roșie să știe dacă pe baza testului pot evita carantina dacă prezintă la revenire un test PCR negativ.

În acest caz, pot fi evitate multe probleme iar turiștii pot călători în cunoștință de cauză și în alte destinații.