ROCA Industry atrage 50 milioane de lei de la investitori și se pregătește de listarea la bursă la începutul anului 2022

ROCA Industry (simbol bursier ROC1), un holding de materiale de construcții, care reunește toate companiile din portofoliul ROCA Investments din acest domeniu de activitate, anunță închiderea cu succes și anticipat a plasamentului privat pentru acțiunile sale și atragerea sumei de 50 milioane de lei de la investitori. Acțiunile holdingului vor fi listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București la începutul anului viitor. Plasamentul privat a fost intermediat de BT Capital Partners, în timp ce Cornerstone Communications a asistat compania în calitate de Consultant Autorizat. În ceea ce privește aspectele juridice, ROCA Industry a fost asistată de casa de avocatură Filip & Company.

În condițiile în care piața de capital nu se mai bucură de exuberanța ce a caracterizat acest an, reușita și anvergura acestui plasament privat confirmă faptul că investitorii rămân atrași de un proiect care pune laolaltă un model atractiv de business, o echipă de management performantă și o evaluare corectă a prețului de intrare. Acest succes ne bucură, ne motivează și ne responsabilizează. Suntem recunoscători tuturor celor care și-au manifestat încrederea, investind alături de noi în acest proiect. Angajamentul echipei de management se referă la asumare, transparență și gândire pe termen lung,” a declarat Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments.

ROCA Industry este primul holding de materiale de construcții care va fi listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București și este primul proiect strategic al ROCA Investments, care grupează sub umbrela unui holding specializat companii românești producătoare de materiale de construcții. În prezent, ROCA Industry cuprinde companiile BICO Industries, cel mai mare producător autohton de plasă din fibră de sticlă și armături din fibră de sticlă și unul dintre cei mai importanți producători la nivel european și Sarcom, unul dintre cei mai mari producători de vopsele și lacuri din România.

Holdingul își propune ca în următorii trei ani, prin dezvoltare organică și consolidări M&A cu alte firme din același domeniu, să aibă în componența sa 10-12 companii complementare care să permită generarea unor sinergii. În ceea ce privește criteriile de selecție, companiile avute în vedere trebuie să fie antreprenoriale, cu o cifră de afaceri de peste 40-50 milioane de lei și un procent al EBITDA de 15-20%.

În cadrul plasamentului privat început în data de 10 decembrie 2021, un total de 4.500.000 de acțiuni au fost vândute investitorilor la prețul de 10 lei pe acțiune. 120 investitori individuali și profesioniști au participat la plasament. Oferta s-a închis anticipat în data de 16.12.2021 și a fost suprasubscrisă, investitorii plasând ordine în valoare totală de 49.962.120 lei.

În ultimii ani, sectorul materialelor de construcții a avut parte de o activitate dinamică atât pe piața locală, dar și la nivel internațional. Ne bucurăm că am avut oportunitatea de a colabora cu ROCA Investments în procesul de pregătire a ROCA Industry pentru listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București și că încheiem anul 2021 cu un nou plasament privat închis cu succes. Totodată, ne bucurăm să vedem companii românești, precum ROCA Industry, care își doresc nu numai să crească afaceri de succes, dar și să construiască o temelie pe baza căreia să se dezvolte întreaga economie românească,” a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners divizia de investment banking și piețe de capital a Băncii Transilvania, care a intermediat plasamentul privat al ROCA Industry.

ROCA Industry are un management format din specialiști în domeniul materialelor de construcții, care se va asigura de funcționarea și dezvoltarea holdingului, dar va avea în vedere și crearea unei culturi antreprenoriale bazate pe parteneriat în interiorul echipelor sale. Liviu Stoleru, un executiv cu o experiență de peste 20 de ani în diverse industrii de materiale de construcții, va deține funcția de CEO al ROCA Industry începând de anul următor. Totodată, echipa de management a ROCA Investments se va implica în coordonarea strategică a ROCA Industry.

Capitalul atras în urma plasamentului privat va fi utilizat pentru dezvoltarea companiilor existente prin care își desfășoară activitatea comercială, dar și pentru tranzacțiile necesare consolidării noilor companii. Holdingul își propune să devină principalul furnizor local pentru lanțurile principale de magazine de bricolaj din România. În acest sens, ROCA Industry are în plan să utilizeze o parte din fondurile atrase și pentru implementarea strategiei de afaceri ale companiilor existente și viitoare din cadrul holdingului.

Viziunea ROCA Industry este proiectată pe termen lung și urmărește generarea de valoare prin implementarea unui proces de consolidare și modernizare a capacităților de producție românești. În timp, proiectul holdingului va duce la creșterea competitivității industriei autohtone, dar și la scăderea dependenței față de importuri, având totodată un impact pozitiv semnificativ asupra economiei românești în ansamblu.

 

Despre BICO Industries

BICO Industries este un important producător autohton de plasă din fibră de sticlă și de armături din fibră de sticlă. Principalele sale produse sunt plasa din fibră de sticlă pentru armarea și ranforsarea termosistemelor și a placărilor cu rigips, precum și colțare (atât metalice cât și din plastic) cu plasă, comercializate in special sub brandurile proprii, BICO și Hitrom, atât pe piața din România cât și din străinătate.

Prin cele două puncte de lucru pe care le deține, compania are capacități de producție complete. Turbotex, cea mai nouă linie de producție BICO Investments, recent deschisă la Piatra Neamț ca urmare a unei investiții de peste 1,5 M EUR, este complet automatizată și integrată.

 

Despre Sarcom

SARCOM este unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri. Cu o istorie de aproape 30 de ani, două brand-uri recunoscute și un portofoliu extins de produse, compania a reușit să devină, dar și să se mențină printre cei mai importanți producători la nivel local.

Sarcom produce și vinde produsele proprii sub două brand-uri, Sticky și Coral, adresându-se atât segmentului de piață low cost cât și celui premium, printr-un portofoliu de 380 produse care include vopsea lavabilă, tencuială, vopsea email, diluant, etc.

Despre ROCA Investments

ROCA Investments („ROCA”) este o companie care contribuie la amplificarea potențialului companiilor, sprijinindu-le să își dezvolte strategii de business prin care accelerează creșterea valorii lor pe termen lung. Astfel, ROCA contribuie la dezvoltarea culturii antreprenoriale bazată pe parteneriat și creează valoare în economia românească.

Pornită în urmă cu mai bine de 3 ani, ROCA este prezentă în 10 județe ale țării, în 5 mari sectoare de activitate: agrifood, logistică, servicii industriale, producție materiale de construcții, îngrijirea personală. Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 milioane EUR, un profit operațional (EBITDA) de 5 milioane EUR și au peste 1.000 de angajați.

Ecosistemul ROCA este format în prezent din companiile: Sarcom (unul dintre cei mai mari producători de vopsele și lacuri din România), BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) și  Sinteza (industrie chimică).

Misiunea ROCA este aceea de a dezvolta o cultură antreprenorială bazată pe parteneriat, investind resurse financiare, know-how și pasiune. ROCA amplifică potențialul și accelerează creșterea companiilor și brandurilor românești, pentru ca visul multor antreprenori români să devină realitate.

 

Despre BT Capital Partners

BT Capital Partners, divizia de investment banking si piețe de capital a Băncii Transilvania, este membru exclusiv în România al Oaklins, cea mai importantă alianță internațională de specialiști în fuziuni și achiziții  și cel mai mare broker de retail din piața de capital din România. BT Capital Partners oferă servicii de asistență pentru atragerea de investitori prin piața de capital, servicii de brokeraj, consultanță pentru fuziuni și achiziții, structurarea schemelor de finanțare complexe, cercetare de piață și consultanță pentru management strategic.

 

Despre Cornerstone Communications

Cornerstone Communications este o firmă de tip boutique cu sediul în București, specializată în relații cu investitorii și servicii de consultanță pentru piața de capital. Compania furnizează servicii integrate de comunicare și consultanță companiilor care sunt deja listate pe Bursa de Valori București, precum și afacerilor antreprenoriale care doresc să atragă finanțare prin piața de capital românească. Cornerstone Communications este de asemenea Consultant Autorizat pentru piața AeRO a BVB.