SENARIA: 700.000 de euro cifră de afaceri la 9 luni, triplare față de 2022

Tendințe în piața de real estate pentru 2023-2024: accent pe proiecte high end pe segmentul rezidențial și semnale pozitive pentru proiectele din zona industrial & logistic

 SENARIA, companie ce oferă servicii de construction project management și real estate development, încheie primele 9 luni ale anului cu o triplare a cifrei de afaceri față de perioada similară din 2022 și estimează că va depăși targetul inițial de 800.000 de euro, cifră de afaceri la nivel de 2023. Printre factorii care au influențat dinamica pozitivă se numără consolidarea poziției în piață, alături de securizarea unui număr de proiecte care să asigure stabilitatea business-ului inclusiv pentru 2024.

În primele nouă luni ale anului, SENARIA a contractat proiecte din zona de management de proiect, fit-out și servicii de due diligence tehnic furnizate în vederea achiziționării de imobile către investitori privați și fonduri de investiții. Cele mai multe proiecte au fost contractate pentru construction & project management în domeniul office, retail și industrial (59%), rezidențial (28%), respectiv alte proiecte (13%). Cele mai multe dintre aceste proiecte au fost preluate din faza de preconstrucție, confirmând tendința investitorilor de precauție și optimizare a costurilor, accentuată pe fondul contextului economic actual.

Piața construcțiilor din România a suferit schimbări semnificative în prima jumătate a acestui an, diferite față de anul 2022 și de tendințele din ultimii trei ani. Una dintre modificările majore constă în adâncirea crizei proiectelor private. Se observă o scădere a investițiilor private în construcții, ceea ce a afectat în mod direct numărul de proiecte. Investitorii care decid să meargă înainte cu proiectele pun accent pe optimizarea costurilor și supravegherea atentă a lucrărilor, ceea ce favorizează contractarea serviciilor noastre, a precizat Cătălin Chimir, Managing Director SENARIA.

Perspective pentru finalul lui 2023

Astfel, cifra de afaceri a SENARIA la 9 luni a depășit 700.000 de euro, iar perspectivele vizavi de proiectele ce vor demara până la finalul anului anunță o depășire a pragului de 800.000 de euro, anunțat inițial pentru 2023.

Privind spre finalul anului, din perspectiva domeniului construcțiilor, accentul va fi pus pe creșterea numărului de proiecte și securizarea unui număr de contracte care să asigure stabilitatea afacerii pentru anul viitor. Având în vedere și modificările fiscale recent anunțate, ce vor avea impact în prețul pe metrul pătrat construit și, în cele din urmă în prețul pentru clientul final, această strategie de precauție este văzută ca o soluție pentru a face față provocărilor ce cu siguranță vor marca 2024.

De altfel, potrivit datelor SENARIA, pe fondul acestui climat economic, multe companii din domeniul construcțiilor se orientează către mari proiecte publice finanțate prin PNRR, care vor asigura un flux de lucru în perioada următoare.

Migrare a focusului spre proiecte din sectorul public

Multe companii, indiferent de dimensiunea lor, care activau anterior exclusiv în sectorul privat, au migrat spre sectorul public în căutarea de noi oportunități. Cu toate acestea, pentru constructori, devine tot mai dificil să navigheze într-un mediu de afaceri în schimbare rapidă, cu provocări suplimentare generate de criza actuală a forței de muncă – ce se va adânci odată cu modificările fiscale – și creșterea costurilor materialelor de construcție. Mai mult decât atât, există îngrijorări cu privire la bugetul statului și capacitatea acestuia de a finanța proiectele publice. Constructorii vor trebui să se adapteze la această realitate și să caute soluții pentru a face față provocărilor din piață și pentru a-și asigura stabilitatea financiară în perioada următoare, a mai adăugat Cătălin Chimir.

Potrivit datelor SENARIA, cele mai active domenii în 2023-2024 vor rămâne industrial, retail și rezidențial, cu focus pe dezvoltări ce țin cont de componente precum sustenabilitate și ESG (environmental, social, governance – n.r.) care trec de la a fi o adiție nice to have la un must have pentru toate noile proiecte de dezvoltare imobiliară și adaptarea celor existente.

Printre cele mai importante proiecte administrate în prima parte a acestui an de SENARIA se numără  proiectele rezidențiale de tip boutique, situate în zona centrală a Capitalei, realizate în clădiri monument istoric restaurate, proiectele industriale și fabricile de producție, precum și contractele de due diligence tehnic efectuate pe segmentul office și retail. Pentru perioada următoare proiectele contractate de SENARIA se vor extinde și în zona publică incluzând servicii de supervizare pentru proiecte de amploare pe segmentul medical și social.

###

Despre SENARIA

 SENARIA este o companie românească, fondată de Cătălin Chimir, antreprenor cu experiență de peste 15 de ani și cunoștințe extinse în sectorul dezvoltării și investițiilor imobiliare, construcțiilor, proiectării generale, precum și în domeniile de property și facility management. Cătălin Chimir a proiectat, construit și coordonat dezvoltarea proiectelor imobiliare și a gestionat construcții multiple, parcuri industriale și clădiri de birouri în România, precum și spații comerciale în Cehia și Austria, dobândind astfel o experiență de 360 de grade în real estate pe baza căreia a fondat SENARIA.