Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a dezvoltat, in cadrul proiectului 22Sol/2020 „Dispozitive de decontaminare impotriva virusului SARS-CoV-2”, o solutie biocida ce sta la baza produsului DEZINFECTANT LICHID ANTIMICROBIAN PENTRU SUPRAFETE.
Produsul prezinta cateva caracteristici importante, dintre care amintim:
- este un produs inovativ a carui actiune biocida, cu spectru larg, este asigurata de un sistem stabil de nanoparticule binare Cu-Au, dispersate intr-un mediu apos, destinat uzului profesional, in medii spitalicesti;
- este obtinut printr-o tehnologie de sinteza eco-friendly, cu posibilitate de extindere la nivel industrial; nu genereaza deseuri tehnologice, deseurile de utilizare, inclusiv produsele expirate, se pot recicla eficient si ecologic conform legislatiei in vigoare;
- prezinta eficienta antimicrobiana ridicata, eficienta testata in laboratoare acreditate conform standardelor de testare aplicabile domeniului medical, in conditii de murdarie:
- activitate bactericida (validata de INCD Medico-Militara Cantacuzino; standard EN 13727 +A2): elimina 99,999% din Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Enterococcus hirae;
- activitate levuricida (validata de J.S. Hamilton Romania; standard UNE-EN 13624: 2014): elimina 99,99 % Candida Albicans;
- activitate antivirala (validata de J.S. Hamilton Romania; standard NF EN 14476: 2013 + A2:2019), in special impotriva virusurilor anvelopate: elimina 99,999 % din Adenovirus tip 5, Murine Norovirus si Corona virus uman 229E.
- prezinta eficienta pe termen lung pe suprafetele tratate;
- a fost testat in conditii reale de utilizare, cu eficienta antimicrobiana dovedita prin testele realizate de Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iasi.
Dezinfectantul lichid antimicrobian pentru suprafete face obiectul unei cereri de brevet international – EPO PCT request – COPPER-GOLD ALLOY NANOPARTICLES AND THEIR MANUFACTURING METHOD, PCT/RO2020/000017 – 09.11.2020.
Potentialii utilizatori ai produsului sunt Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne si alte autoritati regionale si locale, pentru protejarea personalului medical si a populatiei, prin diminuarea riscului de raspandire a infectiilor cu bacterii, fungi, virusuri, inclusiv SARS-CoV-2, comunitatea stiintifica pentru dezvoltarea de noi materiale biocide, companii din domeniul medical si producatori de materiale biocide.