Studiu UNSAR-IRES: 89% dintre români cred în realitatea schimbărilor climatice

Aproape 9 din 10 români consideră că schimbările climatice sunt reale, conform unui nou sondaj sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES. Rezultatul este similar cu cele din ultimii 2 ani, semn că românii sunt conștienți și continuă să fie preocupați de schimbările climatice și de efectele acestora.

Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice se numără printre riscurile de care majoritatea românilor se teme cel mai mult. Astfel, îngrijorările din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. față de 2020), valurile de căldură (20%, +6 pp.), topirea ghețarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetație (7%), seceta (7%), inundațiile (7%).

O schimbare importantă în acest top al riscurilor o reprezintă creșterea importanței acordate valurilor de căldură (+6 pp.), ceea ce reflectă o modificare a provocărilor pe care românii le-au întâmpinat în trecutul apropiat.

În același timp, riscul de furtună rămâne pe primul loc în clasamentul amenințărilor percepute de români. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente în țara noastră, iar daunele achitate de asigurători ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin polițele de asigurare facultative a locuinței confirmă această realitate. Mai exact, în 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de daună, în creștere cu 32% față de 2019 și au fost plătite despăgubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul Membrilor UNSAR.

„Schimbările climatice intensifică severitatea anumitor fenomene meteorologice. Considerăm că, printr-o informare mai bună a populației și prin eforturi susținute, putem avea o societate mai pregătită în fața acestor riscuri. Polițele de asigurare sunt un instrument adecvat de protecție în fața pierderilor financiare, însă prevenția și sustenabilitatea devin, în egală măsură, priorități pentru întreaga noastră societate”, a precizat Adrian MARIN, Președinte UNSAR.

Soluțiile de protecție a locuințelor disponibile în industria de asigurări se adresează unei game extinse de riscuri, printre care și cele determinate de fenomenele meteo extreme. Polițele facultative de locuințe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil și pot fi emise în baza unei asigurări obligatorii PAD care acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren – până la limita de 20.000 EUR/10.000 EUR, în funcție de tipul construcției.

„Este important ca românii să ia decizii informate, în cunoștință de cauză – având în vedere riscurile prezentului. Deși pericolele devin tot mai vizibile, doar una din cinci locuințe din România beneficiază de protecția financiară oferită de o asigurare, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

 

Despre IRES

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții  integrate pentru clienții noștri – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate – care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.