VELUX: Clădirile viitorului ar putea să sprijine sănătatea și starea de bine în era post-COVID 19

VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, lansează programul Build for Life, care va permite companiilor din industria construcțiilor să folosească un limbaj comun pentru a colabora la designul și construcția de clădiri mai sănătoase. 

Potrivit celor mai recente studii, spațiul construit în care trăim și ne desfășurăm activitatea poate avea un impact semnificativ asupra stării noastre de bine, la fel ca stilul de viață sau dieta. Cum putem construi clădiri mai sănătoase, mai inteligente, care să ne asigure bunăstarea individuală și, în același timp, să fie sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător? Care sunt provocările cheie în acest domeniu? Dar cele mai recente inovații în arhitectură care pot îmbunătăți calitatea vieții comunităților și a oamenilor? Acestea sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate în conferința VELUX Build for Life, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului pe tema arhitecturii viitorului, ce se va desfășura între 15 – 17 noiembrie, transmis online, direct din Copenhaga. Programul complet al conferinței și prezentările unora dintre cele mai mari nume din domeniu pot fi urmărite gratuit online aici. 

Compania VELUX crede cu tărie că pentru soluționarea acestor provocări este necesară colaborarea cu industria construcțiilor, cu scopul de a proiecta, în viitor, clădiri mai sănătoase și durabile, care să îmbunătățească atât bunăstarea oamenilor, cât și a planetei. Modul în care se construiește astăzi are un impact uriaș asupra viitorului planetei noastre: poate afecta umanitatea și ecosistemele delicate de pe Pământ. Casele și locurile de muncă sunt clădirile în care petrecem cel mai mult timp și care ne afectează sănătatea fizică și mentală mai mult ca oricând, în special într-o etapă a vieții post-pandemie. Dacă dorim să reconectăm oamenii și planeta prin clădiri mai sănătoase și mai sustenabile, este timpul să punem câteva întrebări importante.

Sunt clădirile noastre suficient de flexibile pentru a se adapta la schimbări? De ce contează un design bun? Pot clădirile să contribuie la regenerarea mediului înconjurător? Clădirile noastre ne susțin sănătatea și starea de bine? Pot ele să ajute la formarea comunităților? Cum pot construcțiile contemporane să susțină contextele culturale locale? Ajută clădirile noastre ca viața de zi cu zi să fie accesibilă oamenilor?

VELUX a dezvoltat o strategie de sustenabilitate pe termen lung și caută în mod activ răspunsuri la modul în care clădirile pot ajuta la rezolvarea provocărilor globale, prin soluții durabile și prin acțiuni practice. Unul dintre pilonii acestei strategii este Build for Life, o inițiativă de pionierat, multidisciplinară, lansată în 2021 pentru a explora aceste întrebări.

„Ca parte a strategiei noastre de sustenabilitate până în 2030, ne-am angajat să luăm măsuri concrete către o schimbare pozitivă, concentrându-ne asupra modului în care clădirile pot ajuta la rezolvarea provocărilor globale cu soluții durabile și acțiuni practice. O modalitate prin care facem acest lucru este Build for Life, proiect creat pentru a ajuta oamenii și planeta să se conecteze printr-un design mai bun al clădirii”, a declarat Lone Feifer, Director pentru Construcții Sustenabile al VELUX Group. Credem că, pentru a asigura un viitor prosper pentru orașe, comunități, familii și indivizi, trebuie să construim în moduri care să îmbunătățească atât viața oamenilor, cât și a planetei. Acest obiectiv poate fi realizat doar dacă industria construcțiilor conlucrează cu scopul comun de a face clădirile mai sănătoase pentru societatea și planeta noastră”, a adăugat acesta. 

Programul-cadru al Build for Life – care va fi anunțat și discutat în detaliu la evenimentul din 15-17 noiembrie – ​​oferă îndrumări și strategii practice, bazate pe principii, pentru întregul proces de proiectare și construcție a clădirii. Pentru a înțelege conceptul din spatele modelului Build for Life Compass, este suficient să fie analizate cuvintele cheie ale acestuia: local, accesibil, flexibil, calitate, mediu, sănătos, comunitate.

Conferința Build for Life, un eveniment hibrid desfășurat în capitala daneză, reunește profesioniști din industrie și lideri de opinie globali pe două scene principale ale evenimentului: Scena Compass va explora șapte dintre cele mai importante provocări și oportunități din industria construcțiilor de astăzi. În același timp, pe scena Daylight Symposium, focusul va fi pus pe lumina naturală și modul în care aceasta poate contribui la crearea unor clădiri sănătoase și rezistente.

Evenimentul va include și o serie de prezentări ale experților în domeniu, precum și discuții de grup axate pe inovațiile relevante în designul clădirilor, tehnologie, sustenabilitate și sănătate.

La conferință vor participa peste 90 de speakeri – arhitecți, constructori, ingineri, designeri, planificatori și alți profesioniști din industrie. Printre aceștia se numără Joseph Allen, directorul Programului pentru clădiri sănătoase de la Harvard Chan School; Jakob Strømann-Andersen, arhitect și partener la Henning Larsen Architects, care a co-proiectat The Cube pentru VELUX; Eleonora Brembilla, expert în iluminat (natural) și profesor asistent la Facultatea de Arhitectură din TU Delft și Natalia Sokol de la Universitatea de Tehnologie din Gdansk, care este specializată în implementarea strategiilor de proiectare a luminii de zi în planificarea urbană. Totodată, va fi prezent și Juri Troy, arhitect austriac al cărui discurs se va concentra asupra motivului pentru care designul bun este important pentru durabilitate și longevitate. Sinus Lynge și Camilla van Deurs vor explora un subiect la fel de interesant: arhitecții vor discuta despre cum se pot construi comunități care susțin oamenii și planeta.

Fiecare dintre sesiuni va fi transmisă în direct din Copenhaga și va putea fi urmărită online. Înscrierile sunt gratuite și se pot face pe buildforlife.velux.com.

 

Despre VELUX România 

VELUX România face parte din Grupul internaţional VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă și ferestre pentru acoperiș terasă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente. Compania are o istorie de peste 80 de ani în care a creat condiții mai bune de locuit în întreaga lume. Grupul deține companii de vânzări şi producţie în peste 40 de ţări, în care lucrează peste 10.000 de angajaţi.