45 de ani de la cutremurul din 1977

Acum 45 de ani, în mai puțin de un minut, aproape 1.600 de oameni și-au pierdut viețile și circa 35.000 de locuințe au fost distruse ca urmare a unui cutremur devastator.

Chiar și acum, scenariul unui eveniment de magnitudinea celui din 1977 ar pune în dificultate multe familii, în contextul în care gradul de vulnerabilitate seismică din țara noastră nu este deloc de neglijat. De altfel, România este considerată de specialiști ca fiind una dintre țările europene cele mai expuse riscului seismic.

Un seism poate afecta atât populația, bunurile, cât și clădirile, infrastructura de transport, rețele de alimentare, comunicații și tehnologia informației, mediul natural sau activitățile social-economice. Însă unul dintre cele mai importante sectoare care necesită o atenție specială și o abordare coordonată a măsurilor și acțiunilor de reducere a riscului este sectorul clădirilor.

Astfel, conform evaluărilor efectuate de IGSU în cadrul programului RO-RISK, peste 100.000 de persoane ar putea fi afectate în cazul unui cutremur cu interval mediu de recurență de 100 de ani. Într-un astfel de scenariu, pierderile economice probabile în cazul locuințelor pot depăși 7 miliarde de euro, circa 210.000 clădiri putând fi avariate.

Cu toate acestea, doar 1 din 5 locuințe este protejată printr-o asigurare obligatorie PAD. Și, deși 74% dintre români se declară interesați de asigurările de locuințe și de bunuri, conform celui mai recent sondaj de opinie realizat de UNSAR împreună cu IRES, interesul este reflectat într-o mai mică măsură prin evoluția numărului polițelor de asigurare a locuințelor.

„Luând în considerare riscurile la care suntem expuși, asigurarea obligatorie de locuință devine o necesitate. În acest context, salutăm inițiativa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației privind aprobarea Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic (SNRRS). Asigurarea cadrului legislativ privind reducerea riscului seismic al clădirilor existente este un pas important pentru reziliența societății românești”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.

În România, protejarea locuințelor prin asigurare este obligatorie prin lege, iar polița obligatorie (PAD) acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției. Subliniem că încheierea și a unei asigurări facultative de locuință oferă o protecție mai bună deoarece acoperă, în plus, și riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței. UNSAR a pregătit în acest sens un material dedicat celor interesați să afle mai multe informații despre cum își pot proteja cel mai important bun pe care îl dețin – locuința. Pentru mai multe detalii, consultați www.asiguropedia.ro.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.