Academia Atlantykron a ajuns la ediția 33

Actuala ediție va purta genericul INSPIRATION. LEGENDA CONTINUĂ

► Cea de-a 33-a ediție a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Cultură, Artă și Sport „Atlantykron” se va desfășura între 29 iulie și 5 august

► Știință și tehnologie, cultură, arte, proză, antreprenoriat, sport, sunt câteva din activitățile pentru care pot opta cei 400 de participanți

► În cadrul Academiei Atlantykron va fi lansat Centenarul GOPO

Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON poartă numărul 33 și se va desfășura între 29 iulie și 5 august, ca de obicei, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța.

În acest an, sub genericul „Inspiration” și sub sloganul ”Legenda continuă”, Atlantykron dovedește că rămâne singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 33 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, cei aproximativ 400 de participanţi stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Organizatorul principal al actualei ediții a Academiei Atlantykron este Asociația Atlantykron, alături de Fundația World Genesis, Asociația Science & Technology și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Wisdom Art SUA Arizona, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO,  Asociația ”Artă fără frontiere” și SARS România.

Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Nicolae Zamfir, academician, doctor în fizică nucleară, vicepreședinte al Academiei Române; Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative; Eliot Sorel, fondatorul ”Global Mental Health and Psychiatry Review”, expert în sisteme de sănătate; Peter Moon (SUA), scriitor; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA; Prof. Dr. Acad. Dan Farcaș, scriitor și președintele Asociației Române pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Dr. Sorin Sălăjan, specialist în chirurgie și ortopedie pediatrică și instructor în sistemul Silva Ultramind; Dr. Mihaela Muraru-Mândrea, președinte al Centrului STRING pentru Ştiinţe, Prospectivă, Creativitate și Ficţiune; Adrian Naidin – artist, violoncelist și compozitor; ing. Pompilian Tofilescu – cercetător, inventator, scriitor (SUA) și scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.

Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation; Dr. Ing. Florin Munteanu – Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO,  principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; Dr. Cristina Artenie, scriitor, redactor-șef al Universitas Press (Montreal); Dr. David L. Anderson, președinte al Companiei Anderson Multinational și Fondator al Fundației World Genesis.

”Ne bucură că avem oameni care participă pentru prima dată, mulți dintre ei reprezentând generații diferite. Deși ne adresăm tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, vin și mulți copii, însoțiți de părinți sau de rude, care la rândul lor au fost de multe ori pe insulă, ca participanți, lectori sau invitați speciali și vor să ofere această oportunitate la rândul lor și tinerei generații. După 33 de ani, ne-am convins partenerii că tot ceea ce facem este interesant și că merită să mergem mai departe. Avem peste 20 de invitați, dintre care o mică parte participă virtual, susținând teleconferințe, respectiv peste 100 de lectori, instructori și organizatori. În 1991, jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov  spunea, la un foc de tabără pe insulă, că ne vom revedea în 2025. Deși eram cu toții pasionați de Science Fiction, parcă nu ne vedea să credem ceea ce anticipa unul dintre mentorii noștri și unul dintre fondatorii evenimentului. Iată că mai avem puțin. În acest an, legenda Academiei Atlantykron continuă și am ales cuvântul Inspirație ca motto. După doi ani dificili, în care am continuat evenimentul, doar în 2020 în mediul virtual, inspirăm în continuare și avem nevoie de inspirație pentru a inova și pentru a continua”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

”Atlantykron este mai mult decât o școală de vară, mai mult decât o tabără, mai mult chiar decât o academie, așa cum se auto-definește. Este o școală a vieții cu însușirea unor cunoștinte esențiale pentru o societate a viitorului, într-un cadru total informal, dar cu suficiente reguli de disciplină și conviețuire civilizată în societate, un cadru favorizat de această insulă minunată de la Capidava care se numește Inelul de Piatră, unde se desfășoară totul timp de o săptămână pe an.  Descoperită la începutul anilor ’90 de scriitorii de SF, de cei care “vedeau” viitorul și căutau să-l prefigureze, Alexandru Mironov fiind un personaj cheie în acest context, renumele acestei “academii” multidisciplinare acum s-a extins mult în lume. Participanți tineri vin din multe colțuri ale lumii, mulți cu părinții sau deja cu copiii lor, să-i asculte pe specialiști de vârf în domeniile lor. Unii din participanți s-au format aici și acum își aduc proprii copii să guste din această aventură umană, socială și științifică, multidisciplinară și inedită, care se numește “Academia Atlantykron”. Mulți ani înainte Atlantykron!”, declară cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.

”La cea de-a 33-a aniversare a acestei mai mult decât foarte originale inițiative, o școală în mijlocul verii, pe o insulă pe Dunăre, unde numai savanți, studenți, elevi și țânțari se întâlnesc pentru a împărtăși, de la minte la minte, aș spune că sunt în mod special două evenimente de luat în seamă. Unul este acela că am ajuns la o treime de secol de când am pornit această aventură. Așa cum știm că face prietenul nostru Sorin Repanovici, momentul va fi marcat de un moment de pirotehnie, cu care poate vom speria peștii de pe Dunăre, de la artificiile care vor sărbători evenimentul. De asemenea, este de luat în seamă o dată foarte importantă, cea de 5 august, când se vor aniversa 10 ani de când robotul Curiosity a ”pus” piciorul pe marte, firește, parașutat. La o zi după aceea, eram și noi, pe insulă, în legătură virtuală cu doi dintre membrii echipei NASA – JPL, responsabili cu această misiune. Curiosity a consumat la minim energie solară, iar la un an de la amartizare, a cântat câteva momente ”Happy Birthday to You”, și apoi s-a oprit, pentru a nu consuma energie. Însă acum, la 10 ani de la succesul amartizării, o companie care fabrică roboți de casă asigură un cor de 10.000 de roboți care îi vor dedica melodia ”Happy Birthday” veteranului Curiosity, cel mai solitar robot din lume. Întotdeauna mi-a făcut plăcere să subliniez că Atlantykron este ca o astronavă de pământ care la un moment dat va decola și va ajunge pe orbită”, declară jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov.

De-a lungul celor 33 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor – devenite tradiție pe insulă de aproape 20 de ani. Ca o idee, în anii 90, participanții aveau ca ”unelte” doar pixul și hârtia, ori mașina de scris, iar primul computer 386 a ajuns pe legendara insulă în 1993, iar prima conexiune stabilă la Internet a fost asigurată în 2001. În 1999, de pe insulă se observa eclipsa de soare.

Printre activități se vor număra deja tradiționala videoconferință în direct cu NASA privind misiunea Curiosity de pe Marte dar și noua misiune Perseverance, cursuri dedicate științei și literaturii, lansări de carte, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică până la dezvoltare personală. De asemenea, în cadrul Academiei Atlantykron va fi lansat Centenarul GOPO (centenarulgopo.ro). Fundația Gopo împreună cu Pro ECO-TUR București doresc să transforme anul viitor într-o aniversare specială, cu ocazia împlinirii, pe 1 mai 2023, a o sută de ani de la nașterea marelui artist cineast român care a fost Ion Popescu-Gopo.

 

  • ATELIERELE ATLANTYKRON 2022 INSPIRATION 

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: Știință și tehnologie; Cultură; Futurologie, știință și ficțiune; Artă și Sport.

Dintre cursuri amintim de: Atelierele Știință și Tehnică – De la Arduino, la  animație și tehnici de comunicare (lectori: drd. Emil Drăgan, regizorul Bogdan Mihăilescu, jurnaliștii Daniela Bănuță Mironov și Adrian Bănuță, Vladimir Bănuță, student la Communication & Emerging Media, SNSPA, Cornel Lazăr), Silva Ultra Mind – Workshop de dezvoltare a minții și control a stresului prin utilizarea frecvenței Alfa a creierului în stare de conștiență (lector: Dr. Sorin Sălăjan), 8 pași să ai timp pentru orice îți propui, fără să te încarci în plus și fără stres (lector: Adina Todea Ardelean), First Aid & CPR Training –  Noțiuni de prim ajutor și resuscitare (instructor : Dr. Radu Berca), Observații astronomice (Asociația Astronomică Urania, instructor: Dragoș Brașov), Atelier interactiv de fotografie de natură (lector: Adrian Dedu), Tehologia ca oglindă – Atelier de optimizare a autocontrolului ca performanță umană (lector: prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin), Construirea unui peisaj literar în literatura SF / Realizarea începutului și finalului unei opere literare SF (workshop susținut sub egida revistei CSF de către scriitorii Aurel Cărășel, Constantin Pavel, Borislav Velimirovici, Ovidiu Vitan și Florin Giurcă) dar și Păturica rotundă Science Ficton (instructor : Lucian Oancea), Atelier de pictură – Trezește artistul din tine (instructor : Gabriel Grosu), Atelier de ceramică neolitică; practici de făurire a vaselor ceramice (instructori : Yıldız İbrampreședintele Asociației Artă și Cultură Istanbul –  İST SANAT, pe care a fondat-o în 2016, și al Asociației Româno-Turcă „Arta Fără Frontiere’’, Sureyya Acar și Omer Faruk Soyler, artiști specialiști în ceramică), cursuri de Yoga și Quigong (instructori: Heather Caton și Peter Moon), activități nautice (Clubul Nautic Român, instructor: Andreea Mihăescu), activitățile Centrului String (concursuri de proză SF și conferințe), Hackathonul Atlantykron (instructor : Constantin Ferseta – Fondator Platforma Educațională Kidibot, experiență 23 ani în antreprenoriat, online marketing, dezvoltare business, competiția Atlantykron Express 33, program de radioamatori sau competiții de șah.

 

CONFERINȚELE ATLANTYKRON 2022 INSPIRATION

”De la quantă la conștiință”, susținută de prof. Univ. Dr. Radu Dop, vicepreședinte al Asociației Medicale Române și consilier în cadrul Institutului de Științe Spațiale, grupul „Starwalker”. Sâmbătă 30 iulie, ora 11.00.

”Este cercetarea științifică o meserie?”, susținută de academicianul Nicolae Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române. Duminică 31 iulie, ora 11.00.

”Securitatea globală și noua realitate mondială”, conferință virtuală susținută de Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation. Duminică 31 iulie, ora 21.00.

Conferința virtuală ”Globalizarea omenirii în era conștiinței”, susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative. Duminică 1 august, ora 11.00.

Conferința virtuală ”În direct cu ingineri NASA – Journey to Mars and Beyond” la care este invitat Ravi Prakash, coordonator ai misiunii Curiosity, de explorare a planetei Marte. El ne va prezenta, în direct din centrele de coordonare, ultimele noutăți și va răspunde la întrebările participanților. Teleconferința va fi moderată de către jurnalistul de știință Alexandru Mironov și cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu. Luni 1 august, ora 21.15.

”De ce tac civilizațiile extraterestre?”, susținută de Acad. Dan D. Farcaș împreună cu editura Pavcon. Marți 2 august, ora 11.00.

”The Power of Radio Science” – conferință virtuală susținută de Dr. David Lewis Anderson.

”Energia viitorului, viitorul energiei”, susținută de Societatea Nuclearelectrica. Miercuri 3 august, ora 11.30.

”Vânătorul de eclipse” –  conferință virtuală susținută de astronomul amator Cătălin Beldea, astro-editor Știință & Tehnică și cel mai mare vânător de eclipse roman. Miercuri 3 august, ora 22.00.

”Cosmos – o viață dedicată spațiului” –  conferință virtuală susținută de cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu. Joi 4 august, ora 21.00.

”Relații coloniale în romanul cu vampiri al lui Stoker: Dracula și principatele Dunării” –  conferință virtuală susținută de Dr. Cristina Artenie. Joi 4 august, ora 21.30.

”Roboții șoselelor: prezent și viitor” –  conferință susținută de ing. Pompilian Tofilescu.

De asemenea, editura PAVCON va avea un ”maraton al autorilor”, pe 2 august, la ora 13.00, unde va lansa, în prezența autorilor, volume semnate de Dan D. Farcaș, Aurel Cărășel, Borislav Velimirovici, Florin Giurcă, Ovidiu Vitan, Dodo Niță, precum și alte volume, antologiile CSF 2021 și revistele CSF nr. 20 și 21. 

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Nicolae Dobre (director tehnic şi de logistică), Cristian Panfilov (director tehnic şi de logistică), Mihai Oprea (coordonator IT, multimedia, conferinţe invitaţi virtuali), Gabriel Grosu (tehnică şi logistică), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Mihai Manea „Croco” (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Maria Nicola (coordonare activităţi voluntariat), Maria Socea (coordonator atrageri de sponsorizări), Gabriela Repanovici (coordonare promovare media virtual), Alexandru Calinciuc (partea tehnică, mentenanță IT), Henri de Hillerin (Responsabil cu sistemele de inginerie sunet si imagine).

Atlantykron nu ar exista fără sprijinul unor instituții, organizații sau companii. Dintre acestea, amintim de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) prin Direcția Silvică Constanța, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta, Primăria Cernavoda. De asemenea, sponsori oficiali sunt Dyomedica CND, Compania de Navigație Română NAVROM, S.C. UTI Construction and Facility Management S.A, CryptoDATA, Sponsori/susținători,  SC K2 SRL, DECHATLON, CIVITAS, SN Nuclearelectrica SA, Benq, SC CIVITAS, SC 3G  SPORT.

DCIM100MEDIADJI_0014.JPG

Scurt istoric 

Programul ATLANTYKRON se desfășoară de 33 de ani și a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărți, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea și sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului, și a primit permanent sprijin și susținere din partea mai multor Instituții și Agenții Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa), dinpartea autorităților locale – Primăria Cernavoda, a agenților economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA. La desfășurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizații neguvernamentale de tineret din țară și străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociația Română pentru Sport și Cultură, Forum IT, dar și unele organizații și instituții din SUA, precum World Genesis Foundation. 

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de science fiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți.

Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori.

Printre cei mai importanți ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de Science Fiction, 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență și 2019, când au fost aniversați 30 de ani. În 2020, Academia Atlantykron a fost organizată doar în mediul online, sub genericul ”New Horizons” (”Noi Orizonturi”), în perioada 1-5 august, iar ulterior au mai fost organizate, lunar, conferințe online sub genericul ”Mini Atlantykron Days”.

Menționăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalități, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (președintele Societății Scriitorilor de SF și Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiștii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, formația Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Președinte alSocietății Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeț etc.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe YouTube în septembrie 2008, realizat și prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educațional. Intitulat “NextGeneration: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!

În 2014,echipa de organizare Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel și cu Autoritatea Națională pentru Turism conferința „Dunărea, comoara turistică a României”, care a reunit peste 300 de participanți și invitați. În ziua conferinței, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un concert memorabil.

În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversați în 2014, câteva distincții bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toți laureații premiilor Ad Astra 2014 și o serie de cercetători români remarcabili din țară și străinătate și nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secțiunea “Educație și învățământ”.

În 2017, 30 de jurnaliști, bloggeri și agenți de turism, din România și din străinătate, veniți să descopere potențialul turistic al regiunii Cernavoda în weekend-ul 28-30 iulie, în cadrul „Festivalului Dunării”, eveniment organizat de Innovation Travel și de Primăria orașului Cernavoda, au asistat la deschiderea Academiei Atlantykron și au participat la o conferință dedicată relației dintre individ si comunitate – „Orașul Quantic pentru oameni înțelepți” – dar și despre dezvoltarea și promovarea turismului dunărean.

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale – idee science fiction la primele ediții din anii 90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte și, nu în ultimul rând, conferințele susținute de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.

An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritățile statului, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Județului Constanța și Primăriile celor două comunități – Cernavoda și Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente și se obțin toate autorizațiile necesare. Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliția de frontieră precum și o firmă privată de pază și protecție, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor.

 

Scurtă poveste 

Cunoscutul jurnalist de știință și scriitor Alexandru Mironov le spunea, unor tineri pasionați de Science Fiction, unii dintre ei chiar scriitori, la un foc de tabără – unica sursă de lumină care străpungea bezna nopții undeva, pe o insulă de pe Dunăre, uitată de lume: ”Ne vom strânge aici și peste 10 ani. Ba chiar și peste 20, o să vedeți”. Curios, majoritatea SF-iștilor, deși oameni ai viitorului, îl priveau pe maestru cu scepticism, bucurându-se de trăirea momentului.

Doar Sorin Repanovici, atunci proaspăt absolvent de liceu, liderul cenaclului cernavodean de SF Atlantis, a promis că va încerca și că se va ocupa și va încerca să strângă pasionații de SF pe acea insulă măcar pentru.. următorii ani.

Scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, alt membru al ”treimii” acestei inițiative, de a aduna pe o insulă pustie fanii și creatorii de anticipație, așa cum mai era denumită arta SF atunci, susținu și el din plin ideea.

Aceste momente se petreceau în 1990. Al doilea an când mai mulți SF-iști se adunau pe această insulă, aflată la 20 de kilometri nord de Cernavoda, lângă ruinele cetății Capidava și satul cu același nume, denumită de localnici ”Inelul de piatră”. Însă era primul an în care ei se confruntau cu nopțile liniștite din pustietate și cu dormitul la cort. În 1989, fusese doar o debarcare de o jumătate de zi.

Sorin s-a ținut de cuvânt. 1991 a adus un bac ponton mare, cu 2 niveluri, curent electric, mai mulți participanți, concursuri, jurii, invitați speciali.

Reuniunea a fost denumită, în același an, Tabăra de creație SF Atlantykron. Evenimentul a devenit cu rapiditate internațional. În 1999 am putut admira aici eclipsa totală de soare, în 2001 insula a găzduit Convenția Europeană de SF – Eurocon, iar din 2002 s-a transformat în Academie de vară. Pentru că ideile, idealurile, visele și pasiunile organizatorilor, participanților și invitaților erau din ce în ce mai complexe. Dar toate, sub ideea construirii și a reconstruirii viitorului. Restul este istorie