Acoperă riscul de eroare la care ești expus când profesezi ca arhitect sau inginer constructor

Asigurarea de răspundere civilă profesională dedicată arhitecților și inginerilor în domeniul construcțiilor te ajută să-ți continui activitatea când dintr-o eroare poți provoca prejudicii bănești clienților tăi. 

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați să își construiască locuințe cât mai trainice și n-a durat mult până când și-au dorit să fie și cât mai arătoase. Și iată cum cele două profesii, cea de constructor și cea de arhitect, s-au dezvoltat împreună, dar separat… Se spune că, dacă în construcția clădirilor ar fi implicați doar arhitecții, acestea s-ar prăbuși sigur, iar dacă ar fi implicați doar inginerii, acestea ar fi demolate imediat, din motive estetice. Lăsând gluma la o parte, rivalitatea dintre arhitecți și inginerii constructori este proverbială și este una dintre acele rivalități constructive, din care au de câștigat și protagoniștii, dar și beneficiarii lucrărilor. Noi le susținem succesul prin asigurările de răspundere civilă profesională dedicate celor două profesii.

Cum arhitectul are responsabilitatea profesională și civică pentru o arhitectură sustenabilă, pentru o arhitectură atentă la cerințele orașului, ale comunității dar și ale beneficiarului, el trebuie să găsească și soluții pentru regândirea spațiilor comerciale sau a zonelor de locuit, astfel încât ele să răspundă nevoilor prezente.

Cu siguranță că nimeni nu își dorește să își prejudicieze clienții, dar erorile pot fi greu de estimat și, de cele mai multe ori, ele pot fi și foarte costisitoare, mergând până în punctul în care îți pun în pericol afacerea. Iar provocările nu se opresc aici.

Dacă prestezi servicii profesionale care țin de: arhitectură, inginerie, expertiză și verificare tehnică a proiectelor, supervizare, coordonare sau asistență tehnică, proiectare, elaborare de documentații, specificații, studii și soluții în domeniul construcțiilor, te poți asigura împotriva eventualelor pierderi bănești pe care le-ai putea suporta din cauza unor erori sau greșeli profesionale. În felul acesta te vei putea concentra pe ce ai de făcut, lăsând grijile în seama unui partener de încredere. 

Asigurarea acoperă prejudiciile pe care le-ai cauzat, prin exercitarea profesiei, clienților tăi cu care ai încheiat un contract scris de prestări servicii, ca urmare a unor fapte săvârșite din culpă, prin omisiune, neglijență sau eroare și pentru care devii răspunzător în baza acelui contract, a legii și a Codului privind conduita etică și profesională. Beneficiile pe care le oferă o astfel de asigurare sunt multe, însă poate cel mai important dintre ele este continuitatea. Altfel spus, asigurarea îți oferă resursele necesare pentru ca afacerea ta să nu sufere ca urmare a plății sumelor cuvenite clientului prejudiciat.

Răspunderea civilă profesională a arhitecților și inginerilor în domeniul construcțiilor se poate acorda atât pentru întreaga activitate a clientului tău, cât și pentru proiecte individuale. Groupama îți oferă posibilitatea achiziționării ambelor tipuri de asigurare.

În plus, asigurarea poate acoperi și subcontractorii care desfășoară activități în domeniul arhitecturii/ proiectării, implicați în proiectele asigurate, cu care ai încheiat contracte de prestări servicii, dar numai dacă lucrează sub îndrumarea și supravegherea ta directă.

Știm că uneori e bine să înveți și din greșeli, însă și mai bine ar fi să avem lecția deja învățată – exemplul de mai jos îți poate fi de ajutor: 

După ani de muncă proiectul a fost gata, totul mergea conform planului, până ce compania a fost dată în judecată de clientul nemulțumit de executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale, respectiv nerespectarea prețului din ofertă. Obiectul contractului îl reprezenta servicii de asistență, evaluare a ofertelor de lucrări și verificare a proiectului în timpul execuției unui imobil destinat domeniului industrial. Au urmat procese îndelungate, expertize tehnice și contabile dar, din fericire, compania fiind asigurată și-a putut recupera suma de cca. 900.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată și pierderile suferite de clientul firmei de arhitectură. Prima de asigurare plătită a fost de 22.500 lei cu o limită de acoperire de 2.250.000 lei.

Provocările și momentele dificile fac parte din traseul oricărui antreprenor – nu le poți evita și nu le poți prezice, dar le poți asigura cu polița potrivită. Sperăm că acest material te-a ajutat să o descoperi și să înțelegi mai bine ce poate face pentru tine. 

Fă pasul către un viitor asigurat și cere o o ofertă de asigurare.

Pentru informaţii suplimentare poți consulta asistentul virtual Amelie (24/7) pe groupama.ro, poţi scrie pe relatii.clienti@groupama.ro, poți suna la AloGroupama 0374.110.110 (luni – vineri, între 8:00 – 18:00) sau contacta reţeaua de vânzători și parteneri Groupama.

Mai multe informații despre soluțiile pentru constructori