ACTIVITATEA GĂRZII NAȚIONALE DE MEDIU ESTE ÎN PERICOL: UN ULTIM SEMNAL DE ALARMĂ ÎNAINTEA DECLANȘĂRII GREVEI GENERALE

 SNGM: ”Declanșăm greva generală dacă rezolvarea inechităților salariale va fi din nou amânată”

Art 23. din Declarația Universală a Drepturilor Omului spune fără echivoc:

Orice persoană are dreptul la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă…

Toţi oamenii, fără nici o discriminare, au dreptul la salariu egal pentru muncă egală…

Orice om care munceşte are dreptul la o retribuire echitabilă şi satisfăcătoare care să-i asigure atît lui, cît şi familiei sale, o existenţă conformă cu demnitatea umană…”

Astăzi, 10 decembrie 2021, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Sindicatul Național al Gărzii de Mediu atrage din nou atenția, cu vocea ridicată, că amânarea rezolvării problemelor  majore cu care se confruntă angajații GNM va arunca în aer activitatea instituției.

Este inacceptabil ca salariații unei instituții cu rol atât de important în combaterea infracțiunilor de mediu să fie tratați cu atâta indiferență și lipsă de respect de către autorități.

Nu vrem privilegii! Vrem condiții decente de muncă, vrem salarizare corectă, echitabilă pentru toți colegii din țară care, zi de zi, își fac datoria în condiții extrem de dificile.

Cerem de ani buni salarizare echitabilă în interiorul GNM și în raport cu celelalte instituții de inspecție și control, cerem ca serviciul de permanență sa fie considerat timp de muncă și să fie plătit ca atare (așa cum este peste tot în Uniunea Europeană), cerem suport logistic pentru activitatea noastră profesională cotidiană, cerem respectarea dreptului nostru la formare profesională (ZERO bani alocați în ultimii cinci ani!), cerem suplimentarea numărului de comisari, cerem calibrarea corectă a atribuțiilor noastre de serviciu în raport cu responsabilitățile suplimentare alocate an de an. Cerem toate aceste lucruri pentru creșterea capacității instituționale a GNM de ripostă eficientă în fața escaladării fără precedent a infracțiunilor de mediu în România .

Nu mai acceptăm să fim instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici din România! Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie. Este inadmisibil să fim trimiși în prima linie a frontului pentru un mediu curat cu mâinile legate la spate! Este inadmisibil ca responsabilitățile noastre profesionale să crească în vreme ce atribuțiile, pârghiile noastre de actiune rămân aceleași, iar drepturile noastre salariale sunt sistematic ignorate.

În pofida acestor condiții ostile bunului mers al activității noastre, în perioada ianuarie-noiembrie 2021 am realizat un număr de 33.008 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 100.063.211 lei. De asemenea, în aceeași perioadă am emis 352 de dispoziții de sistare a activității, 60 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, am  făcut 121 sesizări penale și am confiscat un număr de 124 mijloace auto.

Toate acestea cu un efectiv de 450 de comisari la nivelul întregii țări, adică, 1 comisar de mediu la cca. 40.000 de locuitori!!!

Atragem atenția că prin tergiversarea  reglementării inechităților salariale, se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției. Ultima evaluare a Grupului de Lucru pentru Asigurarea Respectarii Legii din cadrul Consiliului Uniunii Europene a confirmat situația extrem de dificilă a Garzii Naționale de Mediu.

Cum vreți să reducem criminalitatea de mediu, cum vreți să ajutăm la evitarea/ închiderea unor proceduri de infringement pe mediu ale Comisiei Europene la adresa României (cu o afectare) afectarea majoră a capacității noastre instituționale?!

Cum vreți să ajutăm la respectarea dreptului constituțional al cetățenilor români la un mediu curat și sănătos dacă drepturile noastre legitime ale celor din linia întâi, sunt călcate în picioare?! 

Tragem, prin acest comunicat de presă, UN ULTIM SEMNAL DE ALARMĂ înaintea declanșării grevei generale a angajaților Gărzii Naționale de Mediu. Vom acționa pe toate căile legale pentru a apăra drepturile și interesele legitime ale angajaților instituției, convergente cu interesele și dreptul românilor la un mediu sănătos.

 

Biroul Executiv al SNGM,

10 decembrie 2021