Ziua de 8 martie, dedicată femeii, reprezintă ocazia ideală de a celebra și prețui toate femeile, fie că vorbim despre mame, soții, iubite sau surori.
Ziua mamei este sărbătorită în numeroase țări din lume, zi în care atât mamele, cât și femeile, sunt celebrate pentru efortul lor, indiferent de naționalitate, etnie sau înclinație politică. Ziua mamei, respectiv, ziua internațională a femeii, a apărut la începutul secolului XX, în Europa și America de Nord. Prima mențiune legată de ziua mamei a fost marcată la 28 februarie 1909, în Statele Unite ale Americii.
Ziua femeii – 8 martie se sărbătorește în diferite țări din lume, nu doar în România. În plus, în unele țări, această zi este declarată liberă. De pildă, femeile din China nu lucrează de 8 martie, pentru a putea să petreacă timpul cu familia sau să participe la evenimente publice cu ocazia acestei sărbători.
Dacă vorbim despre Italia, mamele și femeile primesc de 8 martie flori galbene, mimoze, care reprezintă un simbol al femeilor, stabilit încă din 1936. În 2004, ziua mamei a început să fie sărbătorită din nou și în Cehia, după ce fusese îndepărtată după căderea comunismului.
În România, 8 martie reprezintă ziua mamei, atunci când se oferă cadouri în special mamelor și bunicilor. La fel se întâmplă și în Bulgaria. Și în Germania se sărbătorește ziua mamei, atunci când se oferă flori, felicitări și diverse cadouri.
În Pakistan, femeile sărbătoresc lupta pentru emancipare și egalitate, tot pe 8 martie. Și englezii organizează pe 8 martie festivități și marșuri, pentru a rememora istoria feminismului. În Rusia, sărbătoarea de 8 martie obișnuia să aibă conotații strict politice.
După căderea regimului comunist, ziua femeii a devenit o celebrare a frumuseții și gingășiei acesteia
Astăzi, Ziua Internaţională a Femeii a devenit o sărbătoare de mulţumire, apreciere şi recunoaştere a eforturilor tuturor femeilor, mamelor, soţiilor, surorilor, colegelor și prietenelor care oferă zilnic prin tot ceea ce fac bucuria vieţii şi motivaţia de a trăi.
Așadar, apreciaţi femeile pentru că lumea nu ar exista fără ele. Apreciaţi o femeile care au curajul să meargă prin ploaie fără umbrelă. Apreciaţi femeile care respectă și se respectă. Apreciaţi o femeile care spun vorbe bune și pline de înțelepciune.
Apreciaţi femeile care v-au dat viaţă și pe cele care v-au făcut tati. Apreciaţi toate femeile. Chiar şi pe cele care credeți că nu merită. În spatele fiecărei femei prăbuşite, există o poveste pe care nici măcar n-o bănuiți sau nu o înțelegeți. Femeile sunt făcute să fie iubite și nu neapărat înţelese.
La mulţi ani mamelor, soţiilor, surorilor, prietenelor… La mulţi ani tuturor femeilor! Fără voi, lumea nu ar fi cea de astăzi…
“Femeia-i o statuie vie,
Cu suflet cât un colţ de rai,
O ţii o viaţă-n colivie
Şi-o plângi abia când n-o mai ai”… spunea în versurile sale poetul Vlad Cernea.
Apreciați și iubiți femeia pentru tot ceea ce este astăzi și pentru tot ceea ce se vrea a fi mâine! La mulți ani!