
Lansată în 2017 de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România și Business France, cea de-a cincea ediție a conferinței anuale dedicate tematicii orașului durabil a avut loc între 17 și 18 mai.
Cu un focus asupra problematicilor de reziliență și tranziție verde într-un context socio-economic post-pandemic, conferința a reunit pe parcursul a două zile experți din rândul mediului de afaceri, mediului asociativ și autorităților publice din România și din Franța, în cadrul a șase paneluri centrate asupra unor tematici precum: tendințe în dezvoltare urbană, mobilitate durabilă, eficiență energetică, calitatea mediului înconjurător în orașe, investiții și politici publice pentru reconversia comunităților locale industrializate.
”De ce este importantă această problematică pentru comunitatea noastră de afaceri? Dezvoltarea durabilă a orașelor este o prioritate pentru companiile noastre din 3 motive: pentru consolidarea competitivității mediului economic, păstrarea talentelor în România și crearea de noi oportunități de afaceri pentru companiile noastre, mobilizându-le expertiza. Conferința din 2021 vine ca urmare a unui context de pandemie fără precedent, care a ajutat la redefinirea teritoriului și a demonstrat fezabilitatea pe scară largă a lucrului la distanță. Ne putem întreba dacă mișcarea de concentrare a populației în mediul urban va continua sau dacă, dimpotrivă, procesul va fi încetinit de criza sanitară prin care tocmai am trecut.” – François Coste, președinte CCIFER.
”Redresarea după criza de sănătate, socială și economică provocată de pandemia de Covid-19 ar trebui să accelereze tranziția verde, una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene. Atât România, cât și Franța, și-au luat angajamentul de a realiza această tranziție prin intermediul Facilității pentru Reziliență și Recuperare. Tematicile legate de orașele durabile reprezintă, de asemenea, domenii de excelență pentru partea franceză, dar și o provocare pentru politicile publice, în special în ceea ce privește tratarea deșeurilor, alimentarea cu apă potabilă, mobilitatea durabilă etc. Această conferință va continua prin schimburi de experiență între autoritățile locale franceze și române, odată cu lansarea unui concurs de bune practici.” – E. S. Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.
Sponsorii evenimentului: Renault Groupe, Carrefour Romania, Ceetrus, L’Oréal România, Michelin, Orange, Romcim, Total, Veolia.
Concluziile evenimentului de anul acesta:
- Reziliență, protecție a mediului și dezvoltare durabilă sunt termeni care apar și se succed rapid în spațiul public, iar datoria celor care se ocupă de această sferă e să le traducă pe înțelesul oamenilor, instituțiilor și a companiilor și, mai ales, să le transpună în realitate.
- Pentru a conștientiza realitatea poluării mediului în România și că pot fi luate măsuri suplimentare pentru a proteja mediul, actorii publici și privați au un rol activ în educare și informare.
- Ca motoare de creștere economică, orașele au potențialul de a favoriza dezvoltarea pe termen lung. Criza climatică dă un ritm diferit politicilor urbane, subliniind nevoia de a construi pentru a menține orașele „vii” și pentru a proteja patrimoniul arhitectural sau natural.
- PNRR este o oportunitate istorică pentru țările UE axate în mod special pe reformele bazate pe tranziția verde și digital, pe baza recomandărilor făcute de Comisia Europeană. În ceea ce privește dezvoltarea urbană, 3 piloni sunt prioritari pentru România: mobilitatea durabilă, eficiență energetică și gestionarea deșeurilor. Reforma administrației publice este, de asemenea, o prioritate.
- Soluțiile cele cea mai ușoare și rapide pentru dezvoltarea economică a orașelor produc adesea deșeuri și poluare. Cheia constă în găsirea unui echilibru între dezvoltarea economică și accelerarea tranziției verzi, având în vedere că tranziția verde este un proces pe termen lung.
- Pe termen scurt, accentul ar trebui să fie pus pe strategii ușor de implementat, compuse din proiecte integrate cu surse identificate de finanțare, care pot fi dezvoltate simultan pe diferite zone pentru un impact mai mare.
În cadrul conferinței, Ambasada Franței în România a lansat ediția 2021 a concursului de bune practici pe tema orașelor durabile destinat colectivităților locale din România cu sprijinul Renault Groupe și Carrefour Romania. Acest concurs își propune să sprijine inițiativele apărute în cadrul colectivităților locale din România (județe, municipii, orașe, comune) care se înscriu în dinamica dezvoltării durabile și a tranziției ecologice în ceea ce privește: 1) Gestionarea deșeurilor, eficiența energetică și economia circulară; 2) Mobilitate urbană; 3) Apă și canalizare; 4) Reconversia urbană și reabilitarea patrimoniului. Dosarele trebuie trimise până cel târziu 3 septembrie 2021 la Serviciul de Cooperare și Acțiune Culturală / Institutul Francez din România.
Regulamentul concursului de proiecte în franceză şi română si formularul de candidatură în română pot fi consultate pe site-ul: https://ro.ambafrance.org/A-treia-edi%C8%9Bie-a-concursului-de-bune-practici-pe-tama-ora%C8%99elor-durabile