Clinica Zetta anunță o nouă premieră chirurgicală în România

Clinica Zetta, cunoscută pentru operațiile reconstructive complexe, multe realizate în premieră, anunță astăzi o nouă intervenție efectuată pentru prima dată în România: artroscopie de umăr cu repararea tendoanelor coafei rotatorilor și neuroliza endoscopică minim invazivă a plexului brahial, în urma radioterapiei făcută de pacientă pentru cancerul de sân.

Intervenția, realizată de către dr. Andrei Popescu, ortoped supraspecializat internațional în chirurgia și artroscopia de umăr, a constat în eliberarea nervilor de fibroză, mobilizarea lor și repararea ulterioară a tendoanelor coafei rotatorilor. Pacienta, în vârstă de 55 de ani, a supraviețuit cancerului la sânul drept cu ajutorul mastectomiei, chimioterapiei și radioterapiei, însă, în ultimii ani, funcția umărului drept s-a agravat fără o explicație obiectivă. ”Diagnosticul este unul foarte complex, mai ales din cauza lanțului cauzal neobișnuit: radioterapia pentru tratamentul cancerului de sân a dus la fibrozarea țesuturilor din jurul nervilor care comandă sau transmit mișcările și sensibilitatea în membrul superior, mușchiul deltoid a paralizat parțial, iar coafa rotatorilor – tendoanele care comanda mișcarea în umăr – s-a rupt din cauza efortului ridicat de a compensa lipsa funcției deltoidului”, spune dr. Andrei Popescu.

Tehnica chirurgicală folosită este minim invazivă și a fost făcută la un nivel foarte avansat în cadrul Clinicii Zetta. Această operație endoscopică s-a realizat cu 4 incizii în umăr a câte 5 mm fiecare, prin care au fost introduse camera video (artroscopul) și instrumentele de lucru speciale. După intervenția minim invazivă, pacienta poartă o orteză timp de trei săptămâni, pentru refacerea tendoanelor reparate și, ulterior, va urma un program personalizat de recuperare medicală și kinetoterapie. Prin comparație, alternativa chirurgicală clasică presupune deschiderea pieptului, fracturarea iatrogenă controlată a claviculei, urmată de repararea ei pentru a avea acces deschis la nervii afectați.

De la întoarcerea sa în România, dr. Andrei Popescu a efectuat deja 4 premiere naționale, toate în domeniul său de supraspecializare – chirurgia umărului.

Clinica Zetta, pezentă pe segmentul de chirurgie plastică reconstructivă şi microchirurgie, dispune de un bloc operator modern, iar intervenția de săptămâna trecută a doctorului Andrei Popescu se adaugă celorlalte performanțe chirurgicale ale fondatorului Clinicii, dr. Dragoș Zamfirescu.

În interiorul Clinicii s-a investit într-un departament special pentru artroscopie, iar venirea doctorului Andrei Popescu din Franța a coincis și cu dezvoltarea segmentului de chirurgie a umărului. Dr. Popescu a creat o rutină chirurgicală supraspecializată a umărului și tratează frecvent, printre altele, rupturi de coafă a rotatorilor, instabilitatea umărului – umărul dislocat, artroza de umăr sau sindroamele dureroase de tip subacromial. Din echipa Zetta fac parte și alți medici ortopezi, extrem de competenți, precum dr. Daniel Vîlcioiu, supraspecializat în chirurgia mâinii și a pumnului, și Dr. Ștefan Mogoș, supraspecializat în chirurgia genunchiului.

În primele cinci luni ale acestui an, în cadrul Clinicii Zetta au fost realizate aproximativ 1.080 de intervenții, dintre care 56% reprezintă serviciile medicale estetice, iar restul înseamnă servicii de chirurgie plastică reconstructivă și alte specialități conexe, precum ortopedie, chirurgie vasculară, dermatologie. Unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale Clinicii a fost început în anul 2019 și finalizat anul acesta. Este vorba despre o investiție de 1,5 milioane de euro, care a vizat transformarea Clinicii, situată în nordul Bucureștiului, în spital, cu mai multe săli de intervenție.

Pentru 2021, Clinica Zetta mizează pe o cifră de afaceri de aproximativ 13,23 milioane de lei, cu aproape 20% mai mult decât nivelul înregistrat în anul precedent, datorită, printre altele, creșterii numărului celor care aleg să se trateze în clinicile private pentru a evita spitalele de stat. În prezent, circa 90% din veniturile totale ale clinicii vin din operații, iar restul de 20% înseamnă proceduri de cabinet, consultații, medicină estetică și alte specializări conexe.

 

Despre Clinica Zetta:

Înființată în 2012, Clinica Zetta este astăzi una dintre cele mai sonore nume din domeniul de chirurgie plastică şi microchirurgie, situată în nordul Capitalei. Deținută majoritar de medicul și antreprenorul Dragoș Zamfirescu, Zetta a trecut de-a lungul anilor prin mai multe etape de dezvoltare, cu aproximativ 1.500 de intervenții înregistrate anual. În anul 2020, cifra de afaceri a clinicii a ajuns la 11,25 milioane de lei, cu 36% mai mult decât în anul anterior.