Cristian Onețiu, primul antreprenor român care lansează un program educativ despre includerea Crypto și Blockchain în antreprenoriat: cryptoprenor.ro

Crypto, Blockchain, produse digitale derivate și o nouă tehnologie în continuă dezvoltare. Unii privesc cu scepticism spre această lume virtuală, alții o văd ca pe o oportunitate de creștere financiară, de dezvoltare și de învățare. Din a doua categorie face parte antreprenorul și business mentorul Cristian Onețiu, fondatorul comunității Business Mentors și al Scale-UP 1000, cea mai importantă comunitate de educație și susținere a mediului antreprenorial din România. Cu această experiență de interacțiune cu alți antreprenori, Onețiu face pasul de a merge mai departe spre noul domeniu, proces pe care îl împărtășește cu cei din comunitate, în timp real. El a creat și urmează să dezvolte prima platformă din România dedicată îmbinării dintre antreprenoriat și tehnologia digitală, cryptoprenor.ro, o structură utilă de formare și informare.

Am convingerea că noul cuvânt, cryptoprenoriat, va face parte foarte curând din vocabularul tuturor celor care vor să afle în ce mod Crypto și Blockchain ne pot fi folositoare în antreprenoriat. Pe lângă o curiozitate personală firească și dorința de a explora cât mai mult, pornesc acest demers și datorită întrebărilor zilnice ale celor din comunitățile noastre. De această dată nu din ipostaza de expert, ci de învățăcel, de trainee, și consider că, cu cât avansăm împreună, cu atât mai mult putem construi un sistem puternic și funcțional. Și putem deveni rapid parte a tehnologiei care este deja aici, cu multe beneficii pentru noi”, declară Onețiu.

Recent, el a organizat primul webinar gratuit de informare, în care a explicat ce înseamnă Blockchain și care sunt cele trei atribute principal care îi dau unicitate: descentralizarea datelor, încrederea în corectitudinea acestora și eliminarea intermediarilor. Împreună cu invitații săi, specialiști care utilizează deja noile sisteme virtuale, el a răspuns la trei întrebări esențiale pentru antreprenori: „Cum se pot genera câștiguri cu Blockchain și Crypto în antreprenoriat?”, „Cum se poate investi profitul?” și „Cum se poate schimba lumea cu această tehnologie?”.

În 1995, oamenii vorbeau despre <Internet companies>. Erau niște companii ciudate care operau într-o tehnologie incertă, ce promitea democratizarea informației: internet. Mai târziu, din rândul acestor companii ciudate au răsărit niște branduri: Yahoo, Google, Amazon, Facebook etc. În 20 de ani ele au devenit printre cele mai mari companii globale. Dacă internetul a fost pentru documente și pentru informații, atunci Blockchain-ul este un internet al valorilor, al asseturilor, cu aplicabilitate în foarte multe domenii – de la cel al proprietăților, tranzacțiilor, în sistemul de votare, artă, energie și până la modul de întocmire al actelor sau contractelor. Cred că Blockchain, acestă nouă tehnologie prin care se promite o securizare și descentralizare a oricărui lucru care are valoare, prin ceea ce se numește <protocolul încrederii>, va dezvolta noile companii lidere ale anilor 2030. Astăzi acestea sunt doar niște <Blockchain companies> :). Și, după cum spunea unul dintre invitații mei de la webinar, pentru a crea tipul acesta de tehnologie și a ne simplifica viața trebuie doar să existe câțiva antreprenori curajoși la început. Mi-ar plăcea să cred că noi putem deveni împreună acei antreprenori. Mai ales că nu mai este, în opinia mea, o chestiune de <dacă>, ci de <când>, pentru că deja asistăm acum la o revoluționare a lumii noastre, așa cum o știam”, explică cofondatorul Life Care.

Onețiu spune că va lucra în continuare la creșterea platformei cryptoprenor.ro, unde vor urma în curând și alte sesiuni de întâlniri și de lucru între antreprenori, care vor găsi răspunsuri concrete la toate întrebările și recomandări valoroase de resurse informative. În plus, Cristian se va implica și va investi și în cel mai așteptat proiect de exchange de pe piață, care va fi lansat în curând.

Până atunci, cei interesați de noua tehnologie pot urmări informații despre termenii introductivi aici: https://cryptoprenor.ro/comunitatea-cryptoprenorilor.