Cushman & Wakefield Echinox: Valoarea cumulată a activelor evaluate în 2021 a crescut cu 40%, pe fondul câștigării unor proiecte de dimensiuni mai mari

Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2021 peste 380 de proprietăţi cu o valoare cumulată de 5,5 miliarde de euro. Față de 2020, portofoliul departamentului de evaluări a înregistrat o creștere de 10% din punct de vedere al numărului de proprietăți, în timp ce valoarea cumulată a activelor evaluate a avut o creștere de 40%, pe fondul câștigării unor proiecte de dimensiuni mai mari.

Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox: „Evoluția pieței imobiliare din România în timpul pandemiei, dar și în contextul conflictului din Ucraina, a fost în general una pozitivă, sectorul spațiilor industriale și logistice și cel rezidențial înregistrând creșteri. Piețele de retail și de office au înregistrat evoluții diferite, proprietățile de top menținându-și sau chiar apreciindu-și valoarea, în timp ce proiectele secundare au avut de suferit de pe urma restricțiilor și schimbărilor din piață.”

Pe parcursul anului 2021, segmentul industrial a înregistrat cea mai mare compresie a yield-urilor premium, acestea scăzând cu aproximativ 75 – 100 puncte de bază. Se constată o cerere în creștere de spații logistice, iar pe fondul unei rate de neocupare scăzute, principalii investitori și-au extins portofoliile prin livrarea de noi spații.

În ceea ce privește segmentul de retail, se constată o compresie a yield-urilor pentru proprietățile prime și un avans al vânzărilor retailerilor din anumite domenii. Creșterea mai pronunțată a vânzărilor în online în anumite sectoare și modificarea comportamentului consumatorilor au început să genereze schimbări în peisajul comerțului românesc. În timp ce parcurile de retail au avut de câștigat, mall-urile urbane clasice încă au de recuperat pentru a ajunge la rezultatele de dinaintea perioadei restricțiilor.

Asemănătoare este și evoluția pieței de birouri, care străbate o perioadă de segmentare mai pronunțată și o diferențiere între clădirile de top, ce beneficiază de yield-uri în scădere și valori în creștere, și imobilele mai puțin atractive, care au ajuns să înregistreze neocupări structurale semnificative.

Într-o piața foarte concurențială, și în condițiile excepționale ale pandemiei, Cushman & Wakefield Echinox a traversat un 2021 aglomerat, făcând față în mod excelent provocărilor generate de includerea unor noi clienți în portofoliul companiei. Oferind acoperire națională, Cushman & Wakefield Echinox are o echipă consolidată și stabilă, cu o experiență medie de peste 18 de ani în domeniul evaluărilor de proprietăți imobiliare.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală și afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 80 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajați în peste 60 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 9,4 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.