Din 20 martie, de Ziua Internațională a Fericirii, specialiști în psihoterapie sprijină copiii să depășească emoțiile negative și să dezvolte o atitudine pozitivă față de sine și viață

Pe 20 martie, de Ziua Internațională a Fericirii, Narada a lansat o curriculă de dezvoltare personală pe Naradix.ro, platformă susţinută şi anul acesta de partenerul strategic Global Vision.

Adresată în principal copiilor din ciclul primar, curricula de dezvoltare personală este concepută astfel încât să constituie un instrument util pentru părinții și profesorii care vor să-i sprijine pe cei mici să se dezvolte armonios din punct de vedere emoțional. Știrile despre războiul de la granițele țării au provocat un adevărat „bombardament” informațional care a afectat atât adulții, cât și copiii. După doi ani de pandemie, în care cei mici au experimentat izolarea de colectivitate și alte situații cu puternic impact emoțional negativ, războiul creează o nouă provocare. Părinții și profesorii sunt nevoiți să găsească cele mai eficiente mijloace ca să le explice copiilor situația creată de războiul din Ucraina. Totodată, este necesar ca adulții să ofere prin exemplul personal un model de echilibru, autoreglare și gestionare a emoțiilor negative astfel încât să fie un sprijin real pentru copiii lor. Situațiile dramatice create de război și care vin după încercările din doi ani de pandemie impun mai mult ca oricând necesitatea dezvoltării unor abilități de adaptare rapidă, de gestionare a stresului și emoțiilor.

Cu un conținut ce poate fi accesat gratuit, curricula este creată de Simona Elena Popa – autor de manuale scolare, psiholog şi psihoterapeut şi Corina Mihaela Tudose – autor de manuale şcolare, psiholog  – din partea Asociaţiei de Psihanaliză şi Psihoterapie Relaţională, împreună cu Uniscan Grup Educational.

Programul de dezvoltare personală disponibil din 20 martie pe Naradix.ro pune la dispoziția copiilor și adulților cursuri pe temele:

  • Autocunoaștere și atitudine pozitivă față de sine și față de ceilalți
  • Dezvoltare emoțională și socială
  • Pregătirea pentru viață
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat

Fiecare temă va fi dezvoltată printr-o serie de lecții susținute de psihologi sau consilieri de dezvoltare personală. Cei care vor accesa curricula de dezvoltare personală de pe Naradix.ro vor putea urmări filme, participa la lecții interactive și testări, precum și la webinarii live.

În cadrul cursurilor de autocunoaștere și atitudine pozitivă față de sine și față de ceilalți, copiii vor învăța să-și descopere resursele personale, să descopere diversitatea, dar și unicitatea fiecăruia, pe care să o valorifice astfel încât să aibă o stimă de sine sănătoasă. Recunoașterea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor și regulile de comportament cu ceilalți sunt alte teme care vor fi dezvoltate în curricula de dezvoltare personală de pe Naradix.ro. De altfel, întreg conținutul acesteia urmărește să ajute copiii să-și dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare, gestionare a emoțiilor și dezvoltare a rezilienței așa încât să fie pregătiți emoțional pentru orice tip de provocări.

Lumea în care trăim arată acum destul de diferit de cea în care noi ne-am format. Ritmurile schimbării sunt mult accelerate, imprevizibilitatea caracteristică ultimilor ani face ca nevoia umană de adaptare și flexibilitate să fie din ce în ce mai mare. Pentru adulți schimbarea și adaptarea pot fi dificile, dar puși în fața unor realități cu care nu putem negocia, suntem cu atât mai responsabili să-i sprijinim pe copiii noștri și să le devenim modele suficient de bune. Asociația de Psihanaliză și Psihoterapie Relațională, împreună cu Uniscan Grup Educațional au răspuns prompt invitației Narada și așa s-a născut curricula pentru Dezvoltare Personală (Educație socio-emoțională) disponibilă pe Naradix tuturor copiilor din ciclul primar. Sperăm că provocările pe care le lansăm celor mici și însoțitorilor lor – profesori și părinți – să fie de un real folos: să-i ajute pe drumul descoperirii și cunoașterii de sine și de ceilalți, să șlefuiască abilitățile de comunicare și de relaționare, să le faciliteze autoreglajul și gestionarea emoțiilor, să susțină dezvoltarea abilităților de organizare și de adaptare la viață – indiferent cum va arăta realitatea exterioară pe măsură ce lumea merge mai departe”, spun creatorii curriculei de dezvoltare emoțională diponibilă pe Naradix.

Platforma a fost realizată în timp record, prin eforturile susținute a peste 50 de profesori, ca un răspuns la situația de criză de la începutul pandemiei. Gândită ca un instrument care să ajute elevii să recupereze lecțiile pierdute în perioada școlii online și să se pregătească suplimentar, Naradix.ro conține cursuri și lecții interactive pentru clasele 0 – 8, într-un format foarte atractiv pentru copii. 4.672 de lecții în format digital, 1008 teste, 138 de ore live susținute de 12 profesori voluntari, 565 de premii și 7663 de elevi care s-au înscris la webinarii pe timpul verii.

Copiii cu cele mai bune rezultate la testările disponibile pe Naradix şi anul acesta, vor fi răsplătiţi de partenerul principal pe partea de premii, BIC România, cu o serie de recompense sub formă de rechizite, pentru a-i motiva pe micuţii cursanţi să înveţe.

Într-o lume în care copiii par să aibă de depășit provocări mult prea serioase și complexe pentru vârste atât de mici, educația permanentă şi dezvoltarea personală tinde să devină un aspect esențial pentru adaptarea la realitățile dramatice ale vremurilor actuale și gestionarea corectă a emoțiilor. Orice persoană este invitată să contribuie la aceste eforturi de acoperire a necesităţilor educative printr-un simplu SMS la 8845 cu textul ELEV sau donație directă pe site-ul organizației Narada.

Partener strategic: Global Vision

Partener principal Premii NaradiX: Bic Romania

Partener legal: Raluca Comanescu & Partners

Despre NARADA

Vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari care înțeleg că educația stă la baza dezvoltării comunităţilor sănătoase. O echipă de minți agile care proiectează soluții sustenabile, de tehnologie, actuale pentru rezolvarea nevoilor educaționale din România. O organizație care crede că fiecare reușită are rolul de a ne conduce spre următoarea. Suntem oameni care susțin inovația în educație, chiar la firul ierbii.

Din 2017, vizualizăm, proiectăm și adaptăm inițiative care să contribuie la scăderea ratei analfabetismului în România și aducerea educației în secolul 21.

Copiii viitorului cresc cu Narada. 

Narada este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation.

Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și LinkedIn.