Este important ca toţi jucătorii din piaţa agricolă să-şi unească eforturile într-un demers colectiv de atenuare a efectelor crizei!

Peste criza determinată de pandemia coronavirusului Covid-19 s-a suprapus și seceta pedologică extremă, cum nu s-a mai întâlnit în ultimii ani. Situaţia este extremă în zona Moldovei și a Dobrogei, culturile de toamnă fiind compromise într-un procent destul de mare. Conform declaraţiei ministerului de resort, comitetele locale pentru situații de urgență vor evalua dimensiunea reală a pierderilor, astfel încât să fie acordate cât mai rapid despăgubirile.

La nivel de ţară situaţia nu este deocamdată dramatică având în vedere că oficialii din ministerul agriculturii au declarat că avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – stocuri de lapte și produse lactate, de ouă, carne de pasăre, de vită, de carne de oaie, legume. Problemă este că un segment important de producători agricoli afectaţi îl reprezintă fermierii cu business-uri integrate, precum zootehnia, afaceri influenţate de scăderea consumului sau presiunea preţurilor. Un lucru bun însă, a fost că unii fermieri au fost avantajaţi de faptul că la momentul instituirii stării de urgenţă, aveau fermele aprovizionate în baza contractelor semnate din toamnă.

La acest moment se estimează o pierdere a producției de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Sigur, această situaţie de fapt va genera consecințe în lanț şi asupra prețurilor. Un lucru este cert, riscul ca fructele și legumele să fie mai scumpe în această vară, pe fundalul crizei generate de coronavirus este deja o realitate. Totul depinde de cât va dura această criză. Potrivit analiştilor, peste 45% dintre fermele din România au fost afectate economic de criza de coronavirus, impactul resimţindu-se în special la aprovizionarea cu inputuri şi piese de schimb pentru utilaje şi echipamente. Chiar dacă până la această data efectele crizei de COVID-19 nu se resimt acut la nivelul fermelor din România, este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple în a doua parte a anului. De aceea este important ca toţi jucătorii din piaţă – fermieri mari şi mici, distribuitori, companii producătoare şi finanţatori să îşi unească eforturile într-un demers colectiv de atenuare a acestor efecte!