Evenimente educative, culturale și civice în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor a continuat la Medgidia, în parcul Intim, cu încă o „vânătoare de comori”, a doua după cea din toamna anului trecut. Evenimentul a fost organizat de Fundația Health Action Overseas Romania (HAO) cu sprijinul Asociației Curcubeul Cunoașterii.

„Profitând de vremea frumoasă, 30 de copii, adolescenți și adulți, atât de etnie romă, cât și aparținând populației majoritare, au răspuns invitației noastre de a petrece câteva ore în natură, în parcul Intim din Medgidia, unde le-am pregătit un eveniment inedit. Participanții au primit câte o fișa cu elemente din mediul înconjurător și li s-a cerut să găsească și să bifeze cât mai multe. Atenția și răbdarea micilor vânători au fost recompensate cu premii dulci. Copiii s-au bucurat foarte mult de această activitate în aer liber, au aflat lucruri noi despre natură,  despre ei și despre ceilalți, și-au dezvoltat capacitatea de a lucra în echipă și de a interacționa cu alte persoane”, a explicat Alina Dobrescu, psiholog și coordonator formare în cadrul HAO.

Prin organizarea unor astfel de activități, axate pe comunicare și conlucrare inter-etnică, echipa proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor își dorește să contribuie activ la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnia romă și la îmbunățirea imaginii etnicilor romi, a relațiilor acestora cu populația majoritară. Pentru a atinge aceste obiective, pe lângă evenimentele de tipul vânătoarea de comori, în toamna acestui an pregătim două expoziții de fotografii, una la Medgidia și cealaltă la Gălbinași, precum și acțiuni de voluntariat, menite să-i stimuleze pe participanți să lucreze împreună pentru realizarea unui proiect util întregii comunități.

Proiectul Servicii integrate pentru incluziunea romilor este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

De serviciile oferite de echipa de proiect populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.