Fructe şi legume de sezon în beneficiul sănătăţii

Începutul verii este un prilej perfect de a ne bucura de fructe și legume proaspete crescute în țara noastră. Este bine să le mâncăm la scurt timp după ce le-am procurat și să nu le păstrăm prea mult în frigider.

Cireșele

Aceste fructe proaspete au proprietăți antioxidante și puține calorii. Fructele oferă o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi recuperarea organismului după efort, ajută la somn și protejează inima. Unul dintre compușii forte conținut de cireșe este licopenul, un compus pe care îl găsim și în roșii. Cireșele mai conțin antociani, compuși care ameliorează în mod natural durerea și au efect antiinflamator, putând reduce riscul îmbolnăvirii cu mai multe tipuri de cancere. Cireșele sunt una dintre cele mai bune surse naturale de melatonina, hormonul responsabil de un somn lung si odihnitor. O porție de cireșe este o sursă bună de fibre și vitamina C.

Pepenele roşu

Pepenele roşu în stare proaspată, conţine o mare cantitate de licopen – un colorant roşu, substanţă cu efecte antitumorale în cancerul de prostată, sân, vezica urinară, pancreas, plămani şi piele, uterin, intestinal. Această substanţă care intră în compoziţia pepenelui roşu face ca incidenţa infarctului miocardic să scadă cu 20-50% la persoanele care consumă frecvent struguri, roșii şi pepene roşu.

Perele

Perele zemoase şi intens parfumate, au în compoziţia lor fructoză din belşug, cel mai dulce zahăr natural de care creierul are nevoie, mai ales în perioadele de stres. Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B fac ca aceste fructe să aibă efect sedativ asupra sistemului nervos. Perele sunt însă şi bune remineralizante, diuretice, depurative, laxative, motiv pentru care sunt recomandate ca adjuvant în tratarea asteniei, anemiei, gutei, durerilor articulare. Perele păstrează colesterolul în limite normale, ajută la menţinerea greutăţii, stimulează imunitatea, dacă ţinem cont că aceste fructe dulci şi zemoase au în compoziţia lor vitaminele A, B1, B2, E, C, caroten, acid folic.

Piersicile

Piersicile sunt dulci, aromate, gustoase, zemoase şi hidratează organismul, având un conţinut de 87% apă. Au în compoziţie vitamina A, B, C şi E şi minerale ca fier, zinc, iod, potasiu şi seleniu, dar şi fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi precum şi fibre alimentare. Piersicile sunt energizante, diuretice, depurative, uşor laxative, stimulează apetitul şi ajută la întărirea imunităţii organismului. Două piersici asigură necesarul zilnic de vitamina C, iar prin conţinutul lor bogat în calciu, fier şi potasiu, piersicile întăresc organismul, făcându-l mai rezistent la factorii externi.

Caisele

Caisele sunt o sursă bogată de vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu şi fibre alimentare, fosfor, potasiu şi magneziu. Ele ajută la combaterea anemiei, distrug celulele canceroase şi menţin frumuseţea tenului. Un singur fruct asigură organismului 50% din necesarul zilnic de provitamina A.

 Agrișele

Agrișele conțin vitamina C, fibre, minerale și potasiu care sunt bune pentru întregul organism. Deși sunt destul de acre, nutriționiștii le recomandă pentru consum fără adaos de zahăr, pentru a ne bucura de beneficiile acestor fructe fără calorii suplimentare.

Zmeura

Compușii din zmeură au abilitatea de a preveni dezvoltarea excesivă a bacteriilor și a unor tipuri de ciuperci care pot afecta organismul. Pe cât de puține calorii are, pe atât este zmeura de bogată în antioxidanți care combat îmbătrânirea și reduc riscul unor afecțiuni asociate vârstei a treia.

Căpşunile

Unele căpşuni delicioase sunt disponibile încă din luna mai, dar în iunie apar varietăţile cele mai delicioase cu proprirtăţi benefice pentru sănătate.

Castraveţii

Compuşi din 96% apa, este unul dintre alimentele cu putere mai mare de hidratare. Castravetele este bogat în vitaminele A, C și K, precum magneziu și potasiu. În afară de salate și sandwich-uri este utilizat ca felii de castravete pe garnituri.

Morcovii

Deși sunt disponibili pe piață pe întreaga durată a anului, morcovii au cel mai bun gust la începutul verii. Dulci, parfumați și plini de sevă, morcovii timpurii sunt bogați în Beta caroten, un antioxidant puternic care protejează pielea și revitalizează sângele.

Cartofii noi

Cartofii noi și dulci sunt una dintre cele mai populare legume de la începutul verii. Plini de carbohidrați, proteine, calciu, fibre și nu în ultimul rând – vitamina C, cartofii reduc inflamațiile, cresc activitatea cerebrală și previn baliile cardiovasculare.

Ceapa

Fito-compușii activi din ceapa îmbunătățesc imunitatea organismului, reglează nivelul de zahar din sânge și sunt responsabili de producerea colesterolului HDL, „colsterolul bun” care menține inima sănătoasă.

Usturoiul

Pentru a beneficia de toate nutrimentele sale, usturoiul trebuie consumat crud. Cel mai important efect al sau este cel de antibiotic natural, care poate ajuta organismul în lupta cu infecțiile. Usturoiul este un aliat bun, datorită conținutului de magneziu, calciu, vitamina B, fosfor și potasiu.

Boabele de mazăre

Înainte de toate mazărea este o sursă bogată de fibre vegetale, vitamina A, vitamina C , vitamina B9, carbohidrați, calciu, fier, fosfor, potasiu și alte minerale. Specialiștii susțin că dintre toate vegetalele acestea sunt cele mai potrivite pentru a furniza tiamina (vitamina B1). Mazărea poate substitui cu succes carnea pentru o vreme, fiind extrem de bogată în proteine.