La CCIB, eveniment dedicat promovării oportunităţilor de cooperare între companiile din România şi Turkmenistan în sectorul energetic

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, a avut o întrevedere cu E.S. Annamammet Annayev, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Turkmenistanului în România. La întâlnire a participat, de asemenea, Mergen Saherov, ataşat în cadrul Ambasadei amintite. Vizita are loc în contextul în care înaltul diplomat a acceptat invitaţia adresată de preşedintele Camerei bucureştene de a vizita Expoziţia “Săptămâna produselor din Macedonia de Nord” găzduită în aceste zile de Palatul CCIB.

În deschidere, Iuliu Stocklosa a vorbit despre strategia de relaţii extene a CCIB, axată pe dezvoltarea colaborării comercial-economice cu ţările din afara Uniunii Europene, inclusiv cu cele din Asia Centrală, și a punctat posibilităţile reale de colaborare între partenerii din cele două ţări. Totodată, preşedintele Camerei bucureştene a apreciat că este nevoie de o mai bună cunoaştere reciprocă a potenţialului economic al României şi Turkmenistanului. În acest context, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul pentru intensificarea relaţiilor de cooperare la nivel cameral, precum şi deschiderea de a organiza, la sediul CCIB, evenimente dedicate prezentării domeniilor cheie ale economiei turkmene şi forumuri de afaceri, axate pe întâlniri bilaterale.

Cu acest prilej, ambasadorul Turkmenistanului a făcut o prezentare extinsă a mediului de afaceri din țara sa, punctând sprijinul acordat de stat întreprinzătorilor. În opinia E.S. Annamammet Annayev, există oportunități de cooperare bilaterală în: domeniul energetic, industria petrochimică, inclusiv în cea a îngrașămintelor chimice, industria farmaceutică, agricultură şi industria agroalimentară, dar şi în construcţii şi în industria textilă. În cadrul întrevederii, ambasadorul Turkmenistanului a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu ţara noastră, precum şi întreaga deschidere pentru asigurarea unui schimb constant de informaţii de afaceri, în beneficiul celor două comunităţi. În acest context, E.S. Annamammet Annayev a apreciat că un prim eveniment ar putea fi dedicat prezentării potenţialului sectorului energetic din ţara sa şi posibilităţilor de cooperare bilaterală în domeniu. Propunerea a fost primită cu interes de partea română, convenindu-se ca în perioada următoare să fie stabilite detaliile organizatorice.

Informaţii de background

După un “vârf” al schimburilor comerciale înregistrat în 2019, de 163,8 mil. USD, din care importurile româneşti s-au ridicat la 161,7 mil. USD, pe fondul pandemiei de Covid 19, în 2020, valoarea schimburilor bilaterale a scăzut la doar 93,3 mil. USD (-43%), din care exporturile au fost de 4,9 mil. USD (+134%), iar importurile de 88,3 mil. USD (-45,4%). La 31 martie 2021, valoarea totală a schimburilor comerciale ale României cu Turkmenistanul a fost de 38,6 milioane USD, de circa 8 ori peste nivelul perioadei similare din 2020, din care importul (în special ţitei și îngrășăminte azotoase) a fost de 38,56 milioane USD, iar exportul de doar 0,04 mil. USD.