
Pandemia a lovit dur economia mondială, antreprenorii din întreaga lume anunțând pierderi financiare semnificative. Aşadar, pe lângă amenințările la adresa sănătății populației, criza Covid-19 aduce noi provocări la nivel macroeconomic.
Incertitudinea este prezentă chiar și pe termen scurt și bântuie economia mondială, fără excepție. Instituțiile publice şi companiile sunt afectate de încetinirea activității economice. Marea majoritate a sectoarelor se confruntă deja cu o scădere drastică a vânzărilor și a veniturilor din cauza imposibilității de a desfășura activitatea obișnuită.
Chiar dacă a fost temporar, șocul măsurilor de izolare va avea repercusiuni considerabile asupra activității economice. În mod particular, acestea se vor manifesta prin încetinirea activității de producţie din cauza perturbării lanțurilor de aprovizionare și a reducerii cererii atât intern cât și extern. Pe lângă acestea, creșterea incertitudinilor va exercita o influență nefastă asupra programelor de cheltuieli prognozate de firme și alte investiții private.
Având în vedere că nu se cunoaște cât vor dura restricţiile și cum va evolua pandemia în perioadele imediat următoare, nu putem cuantifica cu exactitate impactul economic al pandemiei, însă ne putem aștepta la un șoc chiar mai puternic față de criza din 2009-2010. Astăzi, răspândirea Covid-19 adaugă o nouă sursă substanțială de riscuri în adresa economiei modiale şi implicit naţionale, pentru ce a însemnat anul 2020-2021 și nu numai.
În aceste condiții, atenuarea efectelor Covid-19 asupra stării de sănătate și asupra economiei naționale trebuie să fie prioritatea guvernării. Acțiuni decisive și la timp trebuie întreprinse de Guvern, BNR, autoritățile de reglementare, dar și alți actori din mediul asociativ, pentru a minimiza efectele crizei. Pe de altă parte, agenții economici și populația au rolul lor în a da dovadă de responsabilitate și a face tot posibilul pentru atenuarea efectelor devastatoare.
Prin urmare, introducerea tuturor acțiunilor anti-criză într-un pachet integrat de măsuri pentru o perioadă mai lungă de timp, cu detalierea celor care vor fi aplicate pentru fiecare etapă în parte, va oferi un nivel mai mare de previzibilitate și confidență mediului de afaceri și populației, în general. În acest context nefavorabil, se impune o implicare mai activă și plenară a statului în susținerea economiei pe întreaga durată a efectelor pandemiei Covid-19.
Situaţia generată ține de caracterul specific al prezentei crize, respectiv de un fenomen de forță majoră şi nu de o recesiune clasică indusă de ciclurile economice. Comisia Europeană a anunțat lansarea unui nou program de susţinere a eforturilor de contracarare a noului virus corona în valoare de 232 milioane euro.
Sigur, situaţia este incertă, severă şi fără precedent. În aceste condiţii nu putem vorbi de modele, ci doar de responsabilitate asumată… O societate care se respectă trebuie să impună reguli stricte şi aplicarea lor! Totul ţine de educatie şi modul în care aceasta este implementată, dar şi de legislație şi respectarea ei. Aşadar, în acest moment, de noi depinde gestionarea crizei!