Precizările UNSAR referitoare la constatul amiabil cu asigurații CITY Insurance

UNSAR face unele precizări în urma unor informații apărute în spațiul public referitor la constatarea amiabilă care se poate încheia între doi conducători auto în cazul unui accident – în contextul actual al pieței, în care o societate, CITY Insurance, nu mai are licență de funcționare.

Astfel, UNSAR informează asigurații, inclusiv pe cei ai companiei CITY Insurance, care nu este Membră a UNSAR, că pot folosi în continuare procedura amiabilă în cazul unui accident rutier produs numai între două autovehicule din care nu au rezultat vătămari corporale.

Indiferent dacă accidentul este protocolat pe baza constatării amiabile sau a unui proces verbal încheiat la Poliție, instrumentarea daunei este soluționată în același mod. Drept urmare, reglementările legislative sunt aceleași pentru toți.

Practic, atunci când sunt accidente ușoare, fără victime, produse numai între două autovehicule, se poate utiliza constatarea amiabilă de accident, procedură care vă scutește de drumuri suplimentare la Poliție. Aglomerarea secțiilor de Poliție nu este o soluție, deoarece legislația în vigoare nu prevede o soluționare diferită a daunelor venite pe această cale.

Chiar și în condițiile actuale, în care polița RCA a șoferului vinovat ar putea să fi fost emisă de către societatea rămasă fără licență, instrumentarea daunelor pe baza formularului constatării amiabile de accident se realizează exact ca în cazul oricărei alte asigurări, iar dauna va fi soluționată de FGA-Fondul de Garantare a Asiguratilor, conform reglementărilor în vigoare.

UNSAR urmărește în continuare evenimentele recente din piața asigurărilor RCA și rămâne implicată în proiectele legislative sau de reglementare în curs menite a îmbunătăți funcționarea pieței de asigurări și a răspunde nevoilor consumatorilor.

Susținem necesitatea unei colaborări active cu autoritățile, cu respectarea regulilor de concurență și a principiilor etice.