România, rata mortalității evitabile prin prevenție – a treia în UE

Potrivit Profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea în România, rata mortalității evitabile prin prevenție și a mortalității prin cauze tratabile poziționează țara noastră în top trei, în UE. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 80% dintre bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și cazurile de diabet zaharat, precum și 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție, la nivel global.

Presiunea generalizată pe sistemul medical și accesul uneori greoi la specialiștii din domeniul sănătății pot duce la agravarea bolilor și la costuri mai mari cu tratamentele medicale. Îngrijirea personală și creșterea nivelului de educație în domeniul sănătății în rândul publicului, reprezintă soluții pe termen lung astfel încât oamenii să poată lua decizii cu privire la sănătatea lor la momentul potrivit, având informațiile corecte la dispoziție.” a declarat Cătălin-Dragoș Crânguș, Country Manager Haleon România.

 Punerea accentului pe îngrijirea personală ar putea contribui la rezolvarea crizei din sistemele de sănătate europene, potrivit cercetărilor prezentate într-o nouă Cartă Albă, „Redefinirea îngrijirii personale în Europa”, comandată de Haleon, lider mondial în domeniul sănătății consumatorilorÎn luna martie, a avut loc la Parlamentul European de la Bruxelles, o masă rotundă în care s-au discutat rezultatele acestei cercetări, realizată de consultanții în domeniul științelor vieții și sănătății de la Vintura.

 Statistici

• 1,2 miliarde de afecțiuni minore sunt autogestionate în Europa în fiecare an. Fără îngrijire personală, Europa ar avea nevoie de încă 120.000 de medici.

• 46% din populația europeană nu are un nivel de alfabetizare adecvat cu privire la sănătate.

• 70% din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite în scop curativ și pentru îngrijirea pe termen lung a unor boli care pot fi prevenite în mare măsură.

• 3% din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite, în medie, pentru prevenție.