Socul – beneficii nebănuite

Specia de soc de la noi, Sambucus nigra, este singura varietate a cărei fructe devin comestibile fară restricții în momentul în care s-au copt complet. Fructele de soc crude conțin o substanță chimică aglicozidă care, în urma procesării în organism, se transformă în cianură, dar ca să vă intoxicați ar trebui să mâncați foarte multe.

O mână de fructe bine coapte de soc nu o să vă facă nimic, mai mult de atât ar putea provoca cel mult un deranj la stomac persoanelor sensibile. Dar, dacă vă este încă teamă să le consumați, mai ales dacă de mici vi s-a tot spus că sunt toxice, gătiți-le. Gătite, toate fructele de soc devin cât se poate de ușor digerabile și delicioase și este cu atât mai minunat că ele pot fi preparate în modalități variate, la fel de bine ca afinele, de exemplu. Căldura focului anihilează toxina cianidică.

Beneficiile nebănuite ale socului. Iată ce afecțiuni tratează florile și fructele de şoc:

  1. Fructele de soc ajută la întărirea sistemului imunitar – au o concentrație mare de vitamina C, flavonoide, antociani și mulți alți antioxidanți puternici, motiv pentru care acestea sunt un ingredient ce stimulează sistemul imunitar. Fructele de soc sunt un remediu natural pentru prevenirea infecțiilor virale și bacteriene cum ar fi tusea, răceala, gripa și amigdalita.
  2. Previn apariția cancerului – datorită conținutului ridicat de antioxidanți, boabele de soc fac minuni în prevenirea și creșterea celulelor canceroase. Mai mult, acești antioxidanți combat radicalii liberi care au tendință de a deveni cancerigeni dacă nu sunt luați în calcul.
  3. Reglează nivelul colesterolului în corp – extractul de fructe de soc conține cantități generoase de glucozide, o substanță cunoscută pentru reducerea nivelului de colesterol rău din corpul uman. Celor cărora au probleme cu colesterolul (colesterol crescut) li se recomandă să incorporeze în dieta lor zilnică fructe de soc.
  4. Au efect de întinerire a pielii – infuzate cu proprietăți anti-îmbătrânire și de combatere a radicalilor liberi, boabele de soc mențin pielea radiantă și tânără pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, acestea acționează ca un agent natural de detoxifiere ținând astfel la distanță afecțiuni dureroase ale pielii cum ar fi acneea, arsurile și cicatricele.
  5. Conferă o vedere mai bună – timp de secole morcovii au fost cunoscuți pentru proprietățile lor de consolidare a vederii, dar dacă morcovii nu sunt pe gustul cuiva, atunci poate încercă fructele de soc. Cu un conținut ridicat de vitamina A și B6, aceste fructe de pădure ajută la reducerea și prevenirea diferitelor afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară și glaucomul, asigurând o vedere durabilă.
  6. Sursa de fibre – fructele de soc pot fi un mare plus în dieta ta, dacă ești în căutarea unui fruct bogat în fibre care poate stimula sistemul digestiv. O singură porție de soc este suficientă pentru a satisface 28% din necesarul de fibre de zi cu zi și menține sistemul digestiv într-o funcționare eficientă.

Fructele de soc sunt o sursă puternică de vitamine și minerale esențiale. Aceste substanțe nutritive puternice fac din fructele de soc o gustare sănătoasă cu excelente proprietăți de vindecare. Se cunoaște că 100 de grame de fructe de soc conțin 60% vitamina C, 12% vitamia A, 11% vitamina B6, 5% tiamină și 4%riboflavină.

Toate aceste vitamine lucrează împreună pentru a menține corpul sănătos și mereu în formă. În plus, sunt și o sursă de fier, potasiu, calciu și fosfor.