Top 3 probleme cu care se confruntă marii constructori. Creșterea prețurilor la materialele de construcții amână dezvoltarea proiectelor

Volatilitatea prețurilor pe piața materialelor de construcții, deficitul de personal calificat în domeniu și creșterea prețurilor la resursele energetice sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă marii constructori din România, potrivit IBC Focus.

Pentru aproape trei sferturi dintre constructori (73,6%) efectul principal al creșterii prețurilor materialelor de construcții este întârzierea în execuție, în timp ce amânarea proiectelor reprezintă o problemă pentru 72,7% dintre marii constructori.

De asemenea, patru din zece constructori menționează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent.

Constructorii au observat și o scădere a cererii din partea clienților sau chiar o reducere a mărimii proiectelor (52% dintre companii semnalează această problemă), conform IBC Focus, care a realizat cea de-a 13 ediție a TOP 100 Antreprenori Generali în construcții.

Cum răspund constructorii la provocarea data de creșterea prețurilor la materiale

Cei mai mulți constructori răspund tendinței de volatilitate a prețurilor cu securizarea prețurilor prin lansarea de precomenzi, potrivit studiului IBC Focus.

“A doua soluție aleasă de antreprenorii și managerii din construcții este să transfere creșterea (sau o parte din avans) către clientul final, motiv pentru care 63% dintre respondenți au ales să crească prețul de construcție. A treia variantă implementată este introducerea de clauze contractuale de escaladare care să permită renegocierea prețurilor practicate de constructori în funcție de situația pieței”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Totuși, un efect pozitiv al creșterii prețurilor se poate observa în comportamentul firmelor și căutarea de soluții inovative, precum optimizarea designului și a calității proiectării în scopul economisirii de materiale, reducerea pierderilor și a deșeurilor, plus introducerea unor tehnologii avansate.

Doar 10% dintre constructori au menționat oprirea sau înghețarea lucrărilor, în timp ce 2% au concediat angajați pentru a răspunde situației din piață.

Cum au evoluat afacerilor celor mai puternici 100 de constructori din România

Studiul IBC Focus arată o polarizare a cifrei de afaceri în conturile celor mai mari 100 de constructori.  Astfel, 27% din totalul cifrei de afaceri înregistrate de firmele de construcții din România se concentrează în portofoliul primilor 100 de constructori, o pondere care a scăzut față de anul precedent (32,1%).

În același timp, profiturile realizate de primii 100 constructori din România au atins cel mai înalt nivel de la revoluție încoace, potrivit IBC Focus.

2022, un an pe creștere pentru cei mai mari 100 constructori din România

Mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) spun că vor înregistra o creștere a veniturilor față de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se așteaptă că afacerile vor scădea.

Cele mai atractive domenii în perioada următoare

Potrivit studiului IBC Focus, cei mai mari constructori se orientează spre proiectele publice (lucrări de infrastructură, construcții sociale și utilități publice).  Astfel, 74% dintre antreprenorii din construcții au ales sectorul de infrastructură drept unul din top 3 domenii de la care se așteaptă la creșteri în ceea ce privește volumul de muncă în următoarele 12 luni. Nu este un lucru surprinzător, având în vedere că acest sector s-a aflat în frunte clasamentului și în anii anteriori.

În zona privată, cel mai atractiv domeniu în perioada următoare este reprezentat de construcțiile industriale, urmat de investițiile în retail și rezidențial. La polul opus, cu cea mai mică rată de selecție se află sectorul birourilor și clădirile comerciale. Efectul pandemiei își spune cuvântul și plasează la coada clasamentului un domeniu care genera în trecut atât venituri cât și șantiere importante.

TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții este un compedium de referință al industriei construcțiilor și este realizat de IBC Focus atât prin analiza calitativă a șantierelor și proiectelor de construcții realizate în România cât și prin aplicarea de chestionare și interviuri adresate liderilor din industrie.