Top 5 îngrijorări ale românilor privind siguranța rutieră a copiilor

Neatenția șoferilor și lipsa de prevenție (41%), precum și traversarea prin loc nepermis (24%) sunt cele mai mari îngrijorări ale românilor privind siguranța rutieră a copiilor, arată rezultatele celei mai noi ediții a Barometrului UNSAR-IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România.

Totodată, neatenția copilului sau lipsa de asigurare la traversare reprezintă principala îngrijorare pentru 13% dintre românii care au participat la cercetare, un procent identic fiind înregistrat și pentru lipsa semafoarelor. Nerespectarea semnelor de circulație de către șoferi completează topul celor 5 motive de îngrijorare în ceea ce privește siguranța rutieră a copiilor.

La nivelul UE, România are cea mai ridicată rată a deceselor provocate de accidentele rutiere, respectiv 93 de decese la un milion de locuitori în 2021. Potrivit datelor făcute publice de Poliția Română, în 2021, peste 2.000 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere pe șoselele din România, deoarece nu au fost protejați cu sisteme de siguranță auto. Dintre cei 142 de copii care au decedat anul trecut în accidente rutiere, 105 nu erau asigurați cu mijloace de siguranță rutieră în mașină (scaun auto sau centură de siguranță).

“Îngrijorările părinților cu privire la siguranța rutieră a copiilor sunt extrem de întemeiate dacă luăm în calcul aceste cifre cu un puternic impact uman și emoțional. De aceea, este esențial pentru părinți, dar și pentru copii să cunoască conceptul de siguranță rutieră și să conștientizeze importanța luării acelor măsuri de siguranță care ne protejează în spațiul rutier, indiferent că suntem pietoni, șoferi sau pasageri într-un autovehicul”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.

Siguranța rutieră reprezintă una dintre temele de maximă importanță pentru industria de asigurări. Prin campaniile de comunicare din seria #ATENTinTRAFIC, UNSAR contribuie la o mai bună conștientizare a riscului de accident în rândul șoferilor și la nevoia de a-i proteja pe cei dragi în trafic, prin luarea de măsuri de siguranță, dar și prin încheierea de polițe de asigurare.

“Siguranța în trafic trebuie să fie principala noastră preocupare atunci când suntem la volan, mai ales atunci când printre pasageri se numără și copii. Ca părinți, trebuie să conștientizăm că scaunul auto pentru copii este principalul dispozitiv capabil să ofere siguranță în cazul producerii unui accident”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General UNSAR.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat în mai 2022, pe un eșantion format din 1.000 respondenți cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ±3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR– Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

Despre IRES

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie– IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. „Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții integrate pentru clienții noștri – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate– care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.”