Tot mai mulți români aleg asigurările de viață – șanse mai mari de a recupera decalajul de protecție financiară a populației

În primele trei luni ale acestui an, românii au ales protecția oferită prin asigurările de viață, mai mult decât au făcut-o în fiecare dintre perioadele similare din ultimii 5 ani. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a înregistrat o creștere de 11,6% față de trimestrul I din 2020, depășind nivelul de 688 milioane lei.

De altfel, aproape o treime dintre români și-ar plasa disponibilitățile financiare în asigurările de viață, cu 6 p.p. mai mult decât în 2020, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de UNSAR împreună cu IRES[1]. Primele trei motive care i-ar determina pe românii care nu s-au asigurat încă să încheie o asigurare de viață le reprezintă veniturile mai mari (35%), o experiență nefericită a unui cunoscut a cărui familie a fost afectată (31%) și o informare mai bună despre beneficiile asigurărilor (27%).

Cu toate acestea, ponderea asigurărilor de viață în totalul sectorului de profil din România se află la un nivel modest comparativ cu celelalte state analizate ale Uniunii Europene. Dacă în România asigurările de viață reprezentau la nivelul anului 2020 circa 19% din piață, cu o medie în țările din Europa Centrală și de Est de peste 31%, în alte țări din Europa procentul depășește 50% – ceea ce indică în continuare potențialul deosebit al pieței locale, dar mai ales deficitul de protecție a populației din țara noastră.

„Rolul fundamental al asigurărilor de viață este să ofere protecție financiară, precum și modalități de economisire pe termen lung. Dezvoltarea acestui sector ar putea susține o societate echilibrată, mai puțin vulnerabilă din punct de vedere financiar”, a declarat Adrian MARIN, Președinte, UNSAR.

Un acces mai bun al consumatorilor la instrumente de protecție, economisire și investire ar putea duce la consolidarea nivelului de responsabilizare și la reducerea deficitului de protecție. 

“Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales în contextul în care se introduc politici stimulatoare de consolidare a pieței, precum deductibilități fiscale pentru asigurările de viață cu componentă exclusivă de protecție”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

Populația României continuă să fie extrem de vulnerabilă în fața riscurilor, conform studiului “Asigurările de viață, instrument de protecție pentru familie, realizat pentru UNSAR de către un grup de experți independenți – ale cărui rezultate au fost deja date publicității.

Conform analizei, pentru multe familii din țara noastră, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire – ce se pot solda chiar și cu un deces) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai. Astfel, asigurările de viață sunt o soluție concretă și ușor accesibilă pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, completând astfel protecția oferită de sistemul public.

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

[1] Cf. Barometrului UNSAR-IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România (mai 2021).