Trăim într-o lume paralelă

Clişeul întâmplărilor din acest an ne poartă pe toţi într-o lume paralelă, în care fantasticul cu obsesiile sale este în opoziţie cu autenticitatea realităţii. Aceasta este, metaforic vorbind, înfăţişarea plină de semnificaţii a mediului economic contorsionat în care trăim.

Cred că cea mai puternică senzaţie ce mă încearcă în momentul în care scriu aceste rânduri este imposibilul sau supranaturalul vieţii de zi cu zi, atestat de capacitatea noastră de a percepe realitatea în termini valorici. Legislaţia impune, prin manevrele frauduloase ale politrucilor noştri, condiţionări fiscale aberante care conduc în mod direct la încorsetarea mediului de afaceri, dar şi la presiuni psihice asupra celor care manageriază activităţile economice.

Ce se întâmplă, în acest caz, cu lumea tangibilă şi cu cei care au un crez al valorilor?  Sigur, cu toate principiile morale şi educaţionale, oamenii de bună credinţă vor asista anost, într-o resemnare “mioritică” la această profundă metamorfoză umană şi valorică, fără a avea forţa de a reacţiona în vreun fel. Este clar că am ajuns să simţim şi să gândim diferit, existând şi aici o latură obscură care ne manipulează. Astfel, ca urmare a cutumelor care ne-au consumat existenţa şi împotriva unei ordini politice nedrepte, cum a fost comunismul, oamenii se tem de consecinţe. În opoziţie însă, aşa zişii politicieni şi-au pierdut simţul măsurii, al adevărului şi uneori şi memoria.

Suntem protagoniştii unui film prost în care starea naţiunii degenerează. Vorbim de educaţie, cultură şi morală, elemente esenţiale care ne formează şi ne definesc personalitatea. În ceea ce mă priveşte, m-am format la şcoala unei educaţii riguroase şi a celor 7 ani şi jumătate de acasă. Da, am învăţat acasă, la şcoală, din cărţi, dar şi de la oameni cu adevărat valoroşi. Suntem, în bună măsură, suma învăţăturilor de care am avut parte.

Personal, am fost un om norocos. Pe parcursul vieţii mele am avut modele care mi-au prilejuit această şansă unică de a fi un om bogat sufleteşte, întâlnind şi învăţând de la oameni erudiţi. Realitatea este că toţi avem această oportunitate, dar nu toţi o luăm în seamă şi profităm de ea. Poate nu este cea mai bună comparaţie, dar trebuia să precizez la ce mă raportez când vorbesc de extreme. Aşa putem creiona portretele politrucilor din această epocă. Astfel, cei mai mulţi co-naţionali, sunt într-o luptă a vanităţii, având un alt raport de valori, cel material şi financiar. Este cunoscută pasiunea lor pentru putere şi îmbogăţirea fără limită.

Maniera prin care construiesc imperii, într-o viziune lipsită de respect şi echilibru le prefigurează un anumit profil. Respectul pentru alegători şi dorinţa de a guverna pentru popor lipsesc cu desăvâşire. Astfel, de la un mandat la altul, aleşii vagabondează fără responsabilitate şi angajament prin politică, scriind istoria actuală a ţării. Ei creează lumea paralelă în care habităm, cu personaje dubioase, hidoşi mutanţi ai vremurilor noastre, greu de oprit în vrerea lor de a distruge.

Cred că a sosit timpul ca oamenii de calitate, purtători de valori adevărate, să ocupe locul în staful naţiunii. Ei există, însă decenţa şi educaţia îi ţin departe de mizeria politicii româneşti. Haideţi să îi ajutăm!