Vizită de lucru a ambasadorului Republicii Islamice Iran la CCIB

E.S. dr. Seyed Hossein Sadat Meidani, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Islamice Iran în țara noastră, a efectuat o vizită de lucru la Camera de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), întâlnindu-se cu Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene. Șeful misiunii diplomatice iraniene a fost însoțit de noul atașat comercial, Mohammad Hossein Ahmadzadegan.

Președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a folosit prilejul pentru a ura noului atașat comercial al Republicii Islamice Iran bun venit în România și în sediul CCIB dorindu-i mult succes în noul post. „Faptul că vorbiți limba română va fi cu siguranță un argument solid pentru o acomodare ușoară și realizarea de contacte utile cu mediul de afaceri din țara noastră”, a menționat președintele CCIB.

Trecând în revistă stadiul schimburilor comerciale bilaterale, după datele statistice ale părții române, s-a constatat că dupa anul record 2021, a urmat o reducere importantă a schimburilor comerciale în 2022, tendință care s-a menținut și în primele 11 luni din 2023 (date disponibile).

Președintele CCIB a subliniat faptul că firmele din România respectă cu strictețe măsurile restrictive impuse de Uniunea Europeană comerțului țărilor membre cu Iranul, ceea ce a redus semnificativ gama produselor care pot face obiectul schimburilor reciproce. Astfel, la exportul românesc predomină porumbul (93,4% din livrări) și carnea proaspătă de ovine, cu o pondere de 3,6 %. Restul produselor livrate sunt cantitativ nesemnificative, fiecare deținând o pondere de sub 1% .

E.S. dr. Seyed Hossein Sadat Meidani a afirmat că există un potențial neexploatat de afaceri la nivelul IMM-urilor, cu produse care nu fac obiectul restricțiilor și care ar putea fi identificate prin dialog cu Camera de Comerț, Industrie și Minerit din Teheran, în baza Acordului de cooperare cu CCIB din 2 octombrie 2015, asigurând tot sprijinul Ambasadei pentru reluarea contactelor la nivelul camerelor de comerț din capitalele celor două țări.

În primele 11 luni ale anului 2023, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale România – R.I.Iran a fost de 205,5 milioane USD, cu 34,7% sub nivelul perioadei similare din 2022, din care exportul românesc, 146 mil. USD (-35,2%), iar importul din Iran, 59,5 mil.USD (-33,6%).