„Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

Comunitatea Armână din România organizează la Constanța, în zilele de 23 şi 24 septembrie 2022 ediţia a XVII-a a evenimentului „Zilele Culturii Armâneşti”, ce va include o serie de activităţi care își propun să-și aducă aportul pentru o mai bună vizibilitate a patrimoniului cultural al comunităţii. De altfel, întreg evenimentul va constitui un bun prilej pentru a ne bucura de şansa oferită astăzi în Europa tuturor culturilor, mai mari sau mai mici.

Programul evenimentului:

23 septembrie – Muzeul de Artă Constanţa

17:00 – cuvânt de deschidere/primire oaspeţi

17:30 – moment de cântec armânesc: Florentina Costea, Florentina Gartu,Elisa Scupra, Cristiana Rosca

18:00 – prezentări de carte: antologia “Avigljitori di zboarâ” (selecţia poeziilor a fost efectuată de Kira Manţu, iar G. Exarhu le-a tradus în greacă) şi “Infectați de iubire“ (autor: Toma Enache);

Invitaţi: Kira Manţu, Toma Enache, Gica Godi

24 septembrie – Muzeul de Artă Constanţa

10:00 – primire oaspeţi

10:30 – Simpozion cu tema “Recensământ, Comunitate și Reglementări Internaționale. 25 ani de la Recomandarea 1333 cu privire la cultura şi limba aromână”

Invitaţi: Radu Carp, Cătălin Negoiţă, Alexandru Gica, Maria Pariza, Neagu Doru, Corneliu Zeană, Gelu Ioan Stan şi Sterică Fudulea;

Moderator: Enache Tuşa

12:30 – coffee break

12:45  – prezentări de carte: Alexandru Gica…

13:30 – prezentare de carte: “Macedo-rrumăn’ii, Macedo-armân’ii, Macedo-aromânii din România” (Nicolae Cușa)

Comunitatea Armână din România” organizează „Zilele Culturii Armâneşti” încă din anul 2005, acesta reprezentând unul dintre evenimentele culturale anuale majore ale asociaţiei. De-a lungul anilor, ZCA a reunit numeroase activităţi, marea majoritate a acestora fiind cu participare internaţională (piese de teatru, expoziţii de artă plastică/fotografie, producţie de scurt film documentar, activitate de cercetare culturală în zona Dobrogei, lansări/prezentări de cărţi/CD-uri, spectacole de muzică/dans/poezie, etc.).

Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanţa

Alţi parteneriLitoral TV, Armânamea Media, Crama Trantu