25,6 milioane lei – valoarea despăgubirilor achitate anul trecut în urma incendiilor, în baza asigurărilor facultative de locuințe

În 2021, asigurătorii Membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 25,6 milioane lei în vederea acoperirii daunelor cauzate de incendii, în baza polițelor de asigurare facultative pentru locuințe. Totodată, conform analizei efectuate la nivelul asociației, numărul total de dosare de daună plătite anul trecut ca urmare a producerii incendiilor a fost de 884.

În condițiile în care anul trecut companiile de asigurări Membre UNSAR au acordat despăgubiri persoanelor păgubite în peste 20.300 de dosare de daună deschise ca urmare a avizării unor evenimente asigurate în baza asigurărilor facultative de locuințe, rezultă că puțin peste 4% au fost plătite ca urmare a producerii riscului de incendiu. Cu toate acestea, impactul financiar pe care l-ar fi putut avea asupra bugetului unei familii nu este de neglijat.

De altfel, amintim faptul că incendiul este riscul care a produs cele mai mari daune în România, având în vedere că 40 din primele cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asigurătorii Membri ai UNSAR în baza asigurărilor facultative de locuințe au fost ca urmare a pagubelor provocate  de incendii. Valoarea acestora se ridică la 9,5 milioane de lei, în creștere cu 3,7% față de 2020.

În țara noastră se produc nu mai puțin de 19 incendii/zi care afectează locuințele, potrivit celui mai nou raport al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Aceste cifre ne arată că incendiile rămân o amenințare importantă pentru locuințele și, implicit, pentru bugetele noastre. Dar o asigurare potrivită pentru locuința noastră ne oferă protecție financiară în cazul producerii unor evenimente neprevăzute, cum ar fi: incendii, explozii, furtuni, inundații, furturi, avarierea instalațiilor interioare de apă, daunele produse vecinilor și multe altele”, a declarat Adrian MARIN, Președinte UNSAR.

De altfel, incendiul rămâne, totodată, riscul de care românii se tem cel mai mult. 56% dintre respondenții unui studiu sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES clasează incendiul pe primul loc în ierarhia riscurilor care le-ar putea afecta locuințele.

Pentru a fi protejați în cazul unui incendiu, proprietarii locuințelor pot achiziționa o asigurare facultativă, cu condiția ca, în prealabil, să aibă încheiată o asigurare obligatorie, PAD, conform legii. Polița PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundație și alunecare de teren, până la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR (în funcție de tipul construcției). În schimb, o asigurare facultativă oferă o protecție mai extinsă deoarece acoperă, în plus, riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței. Acesteia i se pot atașa si clauze suplimentare, cum ar fi pentru: avariile instalațiilor interioare ale clădirii, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, ale bunurilor casabile, servicii de asistență la domiciliu pentru evenimente accidentale, daunele produse terțelor persoane (vecinilor) etc.

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.