Clariant și Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy anunță acordul de licență pentru utilizarea tehnologiei sunliquid® în China

  • Acesta este cel de-al doilea acord de licență pentru tehnologia sunliquid® Clariant din China și al cincilea acord de licență semnat la nivel global
  • Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy intenționează să dezvolte o fabrică la scară comercială utilizând tehnologia Clariant, sunliquid®, pentru producția de etanol celulozic, în provincia Heilongjiang
  • Capacitatea de producție anuală planificată este de 25.000 tone de etanol celulozic prin prelucrarea a peste 125.000 tone de reziduuri de porumb
  • Proiectul vizează una dintre primele fabrici de biocombustibili de generația a doua (2G) la scară comercială, ce va fi situată în cea mai mare provincie producătoare de bioetanol din China

Clariant, companie inovatoare și sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate, a anunțat astăzi semnarea unui acord de licență cu Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy, companie chineză specializată în energie verde, pentru utilizarea tehnologiei de producție a etanolului celulozic, sunliquid®.

Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy, filială a grupului Sino-Dan Jianye, a fost înființată la începutul anilor 2010 și a fost implicată în activitatea de cercetare a biocombustibililor de generația a doua (2G), timp de aproape un deceniu, devenind astfel unul dintre liderii în acest domeniu, în China.

Dezvoltarea proiectului și administrarea instalației de producție vor fi asigurate de Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy într-o zonă de tip greenfield, lângă orașul Harbin din provincia Heilongjiang, în nord-estul Chinei, unde există vaste culturi de porumb, utilizând terenul disponibil și infrastructura existentă deținută de Sino-Dan Jianye Grup. Capacitatea anuală de producție este estimată la 25.000 de tone de etanol celulozic, prin procesarea a peste 125.000 de tone de reziduuri de porumb de proveniență locală. Astfel, unitatea de producție va fi  una dintre primele fabrici de biocombustibili de generația a doua (2G) construite până acum în provincia Heilongjiang.

Proiectul include licența ce permite utilizarea tehnologiei sunliquid® , furnizarea de servicii tehnice, precum și furnizarea culturilor de pornire și platforma de procesare a drojdiei necesară pentru ca Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy să poată procesa materia primă, în scopul producției de etanol celulozic. Evaluările detaliate ale proiectelor și pregătirile pentru faza de proiectare sunt în plină desfășurare.

„Anunțul celui de-al doilea acord de licență pentru tehnologia noastră sunliquid®  din regiune subliniază faptul că, pentru Clariant, China continuă să fie o piață în creștere. Mai ales acum, când China investește din ce în ce mai mult în soluții tehnologice inovatoare și durabile, Clariant este bine poziționat pentru a valorifica aceste oportunități de afaceri promițătoare”, a declarat Hans Bohnen, directorul operațional al Clariant.

“China intenționează să stabilească un mandat la nivel național pentru a include un procent de 10% de etanol regenerabil în compoziția combustibililor convenționali folosiți în transporturi, în contextul în care mai multe provincii, printre care și  Heilongjiang, au deja un mandat obligatoriu în acest sens. Proiectul dezvoltat împreună cu Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy ne va consolida poziția pe piața națională a biocombustibililor de generația a doua (2G), ajutând în același timp China să își atingă obiectivele de decarbonizare în sectorul transporturilor”, susține Christian Librera, Vicepreședinte și Șeful Diviziei de Biocombustibili și Derivate al Clariant.

„Tehnologia etanolului celulozic este o tehnologie de biocombustibil de nouă generație, fiind puternic încurajată și susținută de către guvernul chinez. Mai mult de atât, este unul dintre mijloacele tehnice importante, prin care să putem să îndeplinim obiectivele stabilite de către președintele Xi Jinping – respectarea pragului maxim al emisiilor de carbon până în 2030 și asigurarea neutralității climatice până în 2060. Sino-Dan este încântat să coopereze cu stimatul nostru partener Clariant la proiectul de etanol celulozic. Sunt sigur că această colaborare nu va aduce doar o contribuție de impact în industria avansată a biocombustibililor din China, ci va aprofunda, de asemenea, prietenia de lungă durată dintre China și Europa”, a subliniat Wang Jianye, fondator și președinte al Consiliului de administrație al grupului Sino-Dan Jianye.

Pentru provincia Heilongjiang, proiectul reprezintă o investiție semnificativă în tehnologii durabile, segment ce se bucură de o susținere puternică din partea guvernului provinciei. Regiunea este una preponderent agricolă, dispunând de resurse importante de materie primă și este, de asemenea, cunoscută ca cea mai mare provincie din China pentru producția de bioetanol de primă generație (1G). Prin utilizarea materiei prime provenite local, în acest caz – reziduuri de porumb – economiile de gaze cu efect de seră pot fi maximizate și vor apărea oportunități de afaceri suplimentare de-a lungul întregului lanț valoric.

Etanolul celulozic produs va fi utilizat pe piața regională a combustibililor din China, ca aditiv pentru benzină sau drept combustibil E85, în loc de benzină, pentru a îndeplini mandatul local în privința procentului de amestec stabilit. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, complet sustenabil și neutru din punct de vedere al carbonului, care poate fi ușor amestecat în combustibilul convențional și utilizat în infrastructura auto actuală.

Detalii fotografie: Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia de semnare a avut loc virtual în Munchen, Germania/Harbin și Shanghai, China (rândul de jos de la stânga la dreapta): Christian Librera, Vicepreședinte și Șeful Diviziei de Biocombustibili și Derivate, Clariant; Ralf Hortsch, șef de licențiere și servicii, linie de activitate Biocombustibili și Derivate Clariant; Xiao Weiliang, director tehnic, Sino-Dan;Wang Jianye, fondator și președinte, Sino-Dan; Liu Yujin, CEO, Sino-Dan; Liu Dongli, asistent al președintelui, Sino-Dan; Leon Lu, reprezentat de afaceri Clariant, China; Andy Walti, șef de regiune China și Asia Pacific, Clariant (Foto credit: Clariant/ Sino-Dan)

www.clariant.com

Clariant este o companie inovatoare axată pe produse chimice  de specialitate, având sediul în Muttenz, lângă Basel/Elveţia. La data de 19 decembrie 2019, compania avea un număr total de 17.223 de angajaţi. În anul fiscal 2019, Clariant a înregistrat vânzări de 4.399 miliarde de franci elveţieni din afacerile în derulare. Compania activează în trei domenii de business: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză, și Resurse Naturale. Strategia organizaţiei Clariant se bazează pe cinci piloni: accentul pe inovaţie prin cercetare și dezvoltare, valoare adăugată și sustenabilitate, repoziţionarea portofoliului, accelerarea creșterii și creșterea profitabilităţii.

www.sunliquid.com

sunliquid® este o metodă biotehnologică inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpină de porumb sau trestie de zahăr. În cadrul procesului complet integrat şi optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza şi hemiceluloza cu randamente ridicate, în condiţii stabile de prelucrare, în zahăr fermentabil. Procesul integrat de producţie a biocatalizatorilor oferă flexibilitate şi reduce costurile de producţie. În etapa următoare, un organism de fermentare optimizat transformă simultan C5 şi C6 în etanol cu randamente ridicate şi timpi de reacţie scurşi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esenţial pentru a permite întregii energii necesare procesului să fie derivată din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubilă. Din iulie 2012, Clariant operează o fabrică pre-comercială în Straubing, care produce până la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an, confirmând performanţa tehnică şi economică. În septembrie 2018, Clariant a anunţat investiţia într-o primă instalaţie comercială de acest fel, în România, construcția aflându-se în derulare în acest moment. Clariant acordă licențe de utilizare a tehnologiei sunliquid® la nivel global. Până în prezent, au fost semnate acorduri de licență cu cinci companii importante din Slovacia, Polonia, Bulgaria și China.

www.zdjygroup.com

Fondată în mai 2012, Sino-Dan Jianye este implicată în principal în dezvoltarea și utilizarea combustibilului din biomasă și are o serie de brevete naționale de invenție, cum ar fi combustibilul curat pe bază de alcool și etanolul de a doua generație. Compania intenționează să construiască un proiect de utilizare cuprinzătoare a biomasei pe scară largă, pentru a produce etanol combustibil celulozic din porumb, precum și produse de înaltă valoare, cum ar fi biogaz(metan), lignină, furaje proteice și îngrășăminte organice, valorificând reziduurile agricole. Sino-Dan deține drepturi de proprietate intelectuală asupra unei tehnologii brevetate „M80 ~ M90, E80 ~ E90 pe bază de alcool combustibil curat pentru vehicule”, producând combustibilul E85 pe bază de etanol, complet adaptat vehiculelor moderne.